Kvinde med hovedpine
Av! Det føles, som om det knirker og knager derinde...© Getty Images

Døjer du med hovedpine? Det kan hænge sammen med overgangsalderen

Der findes mange grunde til hovedpine, men hos langt de fleste kvinder kan årsagen findes i overgangsalderen og svingningerne i de kvindelige kønshormoner...

29. januar 2019 af Gitte Høj

Eksperten

Søs Wollesen er 1. reservelæge, tidligere praktiserende læge, foredragsholder og forfatter af en lang række sundhedsbøger. 

Sådan føles det

“Har du tidligere lidt af regelmæssige episoder med migræne, så kan din overgangsalder betyde, at de ophører eller mindskes i styrke og antal. Dog vil en del kvinder opleve, at de fortsætter nogle år endnu. Der er også mange kvinder, der pludselig oplever hyppige anfald af hovedpine og angiveligt uden udløsende årsag,” forklarer læge Søs Wollesen. 

Derfor sker det

“Årsagen kan for de fleste kvinder findes i overgangsalderen og svingninger i de kvindelige kønshormoner og særligt i østrogenniveauerne, men man har ikke påvist den egentlige årsag. Dog ved vi, at kønshormoner har en indvirkning på niveauerne af flere forskellige signalstoffer i hjernen. Stoffer, som formentlig både direkte og indirekte påvirker blodkarrene i hjernen.

Andre årsager kan være mangel på søvn gennem længere tid, som af uforklarlige årsager kan give hovedpine. Et ustabilt blodsukker gør det samme, og derfor er det vigtigt ikke at springe over nogen måltider.

For meget kaffe og andre stimulanser, som ikke kun dræner kroppen for væske, men som også er en årsag til hovedpine, kan være en direkte udløser af irritation i kroppen og dermed af lette til moderat svære hovedpiner.”

Lægens anbefaling

  • Motion og meditation: “Det helt basale råd er at undgå de udløsende årsager, hvis du kan finde dem. Derudover er det godt at dyrke motion regelmæssigt, og du kan også forsøge dig med meditation eller bare fokuseret afslapning med indlagte vejrtrækningsøvelser. Det virker mere, end de fleste forestiller sig,” siger Søs Wollesen. 

  • Notér din diæt: “Tag noter om, hvad du har spist og drukket, når du oplever anfald med hovedpine eller migræne. Vær grundig, fordi det, der ikke påvirkede dig tidligere, nu kan være en udløser af diverse symptomer i din overgangsalder.”

  • Mere sex!: “At være intimt sammen med din partner kan lette hovedpine og sågar migræne, da velværehormonerne bidrager positivt på din hjerne.”

  • B-vitamin + magnesium + omega 3: “Der er flere, som har oplevet en reduktion eller endda et ophør af hovedpiner og migræner i hvert fald for en periode med B­vitaminkompleks og magnesium i kombination med omega-­3-­fedtsyrer, men altså langtfra et totalt ophør, da hormonudsvingene er og kan være kraftige og svinge i niveau.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 1. 

Du vil (garanteret) også kunne lide