Midaldrende kvinde
© iStock

Disse to faktorer afgør, om du går tidligt i overgangsalderen

Begynder overgangsalderen at vise sit bistre ansigt? Undersøgelser viser, hvorfor nogle kvinder møder overgangsalderen langt tidligere end andre

4. april 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Dit humør tager uendelig mange rutsjebaneture, din krop protesterer konstant, og svedeture er en fast del af din hverdag. Overgangsalderen kan virkelig ruske i dig, når den tager fat, og det kan næsten føles, som om du er ved at blive sindssyg. 

Men processen er jo heldigvis ganske naturlig, og vi skal alle sammen igennem den. Ifølge Sundhed.dk er gennemsnitsalderen for kvinder, der går i overgangsalderen, omkring 52 år, men nogle kvinder oplever, at overgangsalderen presser sig på langt tidligere. 

Spørgsmålet er, hvorfor nogle kvinder går i overgangsalderen før gennemsnittet, og det er en australsk undersøgelse fra University of Queensland kommet med et bud på. 

Læs om tre tips, der kan minimere generne ved overgangsalderen

To særlige faktorer

Forskere har undersøgt data fra over 50.000 kvinder i overgangsalderen fra Storbritanien, Skandinavien, Australien og Japan.

Det viste sig, at omkring 7,5 procent af kvinderen gik tidligt i overgangsalderen (da kvinderne var mellem 40 og 44 år), og omkring 2 procent stoppede endnu tidligere med at menstruere, nemlig før de fyldte 40.

Forskerne fandt ud af, at det især var to faktorer, der afgjorde, om kvinderne gik tidligt i overgangsalderen – nemlig hvor mange børn de havde, og hvor gamle de var, da de fik deres første menstruation.

Den første menstruation

Kvinder, som ikke havde nogle børn, og fik deres første menstruation, før de fyldte 12 år, havde dobbelt så stor risiko for at gå tidligt i overgangsalderen i forhold til kvinder med børn, og som havde fået deres første menstruation efter deres 12 års fødselsdag.

Det er stadig usikkert, hvorfor de to faktorer fører til en tidlig overgangsalder, og samtidig har undersøgelsen også den ulempe, at det er kvinderne selv, der har skulle huske tilbage og fastslå tidspunktet for deres første menstruation – og måske har det ikke været helt præcis.

Men hvis du er en af de kvinder, som er gået tidligt i overgangsalderen, kan undersøgelsen måske være med til at forklare hvorfor. Læs om madvarer, der kan holde dine hormoner i balance

Du vil (garanteret) også kunne lide