Moden kvinde mediterer
© Getty Images

Din fysiske overgangsalder: 6 spørgsmål til gynækologen og lægen

Overgangsalderen rummer mange nye muligheder. Men den er også en fase i dit liv, der kan bringe din krop ud af balance. Læs med her, hvor en gynækolog og en læge guider dig gennem typiske gener

2. januar 2019 af Gitte Høj


I det nye Magasinet Liv, der er på gaden netop nu, kan du læse sundhedseksperternes svar på alle spørgsmålene omkring din fysiske overgangsalder. Her kan du blandt andet blive klogere på hedeture, blødningsforstyrrelser, dårlig nattesøvn og meget mere.


Gynækologen og lægen guider


Det svier og klør nedenfor

Sådan føles det

“Slimhindeforandringer i skeden kan give brændende, kløende ubehag. Og udover tørre og irriterede slimhinder mærker en del kvinder også symptomer fra urinvejene. Det kan handle om hyppig vandladning, øget vandladningstrang og inkontinens,” forklarer gynækolog Inger Øverlie. 

Derfor sker det

 • “Slimhindeforandringer i skeden viser sig ved, at slimhinderne bliver tynde og derved irriterede, og det sker som følge af østrogenmangel.” 
 • “Omkring 30 procent af kvinderne i overgangsalderen oplever gentagne urinvejsinfektioner.” 
 • “Disse forandringer sker som regel nogle år efter menopausen, men nogle kvinder mærker dem allerede, når de går ind i overgangsalderen.”


Gynækologens anbefaling

 • Først uden hormoner
  “Hvis det er den eneste gene, rækker det med en lokal behandling. Det vil sige, at du kan have gavn af ikke­-hormoner som forskellige geléer og glidecremer, hvor målet er at normalisere slimhinden,” siger Inger Øverlie.

 • Så med hormoner
  “Men også her vil det mest effektive være østrogener, hvis den første eller den anden behandling ikke virker. Denne behandling, der kan gives som stikpiller eller creme, virker også lokalt, og det er meget små mængder, der optages i kroppen.”

Din vægt stiger bare

Sådan føles det

“Når du nærmer dig eller kommer i overgangsalderen, kan du opleve, at det bliver sværere at holde vægten, og at kiloene er taget til de seneste par år, selv om du hverken spiser mere eller bevæger dig mindre. De ekstra kilo sætter sig ofte anderledes end tidligere og typisk på mave, lår og baller,” forklarer læge Søs Wollesen. 

Derfor sker det

 • “Vægtstigning skyldes til dels dit stofskifte. I takt med at du bliver ældre, falder dit stofskifte, og samtidig bliver din muskelmasse også mindre som del af en naturlig aldringsproces. Når muskelmassen bliver mindre, sænker det også stofskiftet, og det bliver sværere at holde vægten.” 
 • “Samtidig er overgangsalderen en medvirkende årsag til, at muskelmassen svinder. Det vil sige, at hormonændringerne i denne fase forstærker alderens påvirkning af stofskiftet. Du kan heldigvis ændre på dette med motion, som både løfter stofskiftet og øger muskelmassen.”

Lægens anbefaling

 • En let og grov madpakke
  “Du skal sørge for at spise proteiner af god kvalitet og ikke for tunge. Det kan for eksempel være fjerkræ, bælgfrugter og fisk. Derudover skal du gå efter kulhydrater af alle slags, men med en klar overvægt af grove korn og grøntsager samt fedtstoffer i form af gode olier. Det bidrager til, at kroppen kommer på arbejde, og forbrændingen stimuleres,” siger Søs Wollesen.

 • 50% styrketræning
  “Du skal dyrke styrketræning i cirka halvdelen af den tid, du træner, fordi det øger muskelmassen, og det er muskelmassen, der har den største gennemsnitlige døgnforbrænding. Dyrk også intervaltræning, som også sparker til din forbrænding.”

 • Alle vitaminer og mineraler
  “Kosttilskud er der mange meninger om, men det vigtigste er, at din krop får alle vitaminer og mineraler plus omega-3, da det i sig selv er væsentligt for, at dine stofskiftehormoner kan dannes optimalt.”

Læs mere om din fysiske overgangsalder i Magasinet Liv

I det nye Magasinet Liv, der er på gaden netop nu, guider gynækologen og lægen dig gennem flere af de typiske gener ved overgangsalderen. Her kan du blandt andet blive klogere på hedeture, blødningsforstyrrelser, dårlig nattesøvn og meget mere.

Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide