Træt kvinde
© iStock

Det sker i din krop, når der går kuk i dine hormoner

Kan du genkende disse 7 ting?

28. september 2017 af Gitte Høj

De to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron spiller en helt central rolle i din biologi. Der findes flere slags østrogener, primært østradiol og østriol, men vi kalder dem samlet for østrogen. Og østrogen og progesteron stiger og falder i balance med hinanden gennem din menstruationscyklus.

Men når din krop træder ind i overgangsalderen, når din menstruationcyklus træder ud af kraft, sker der noget nyt.

Du kommer i overgangsalderen, fordi din krop løber tør for de mange tusinde æg, du blev født med. Det betyder, at dine æggestokke holder op med at modne eller løsne æg, og herefter falder produktionen af østrogen.

Det samme gør produktionen af progesteron, der er det hormon, som dannes efter ægløsningen, og som har til opgave at indstille din livmoder på at modtage et befrugtet æg.

Og nu opstår balladen. Eller rettere, nu kan den opstå. Det forholder sig nemlig sådan, at 20 procent af alle kvinder ikke oplever nogen gener i forbindelse med overgangsalderen. 60 procent har moderate gener, mens de sidste 20 procent har uudholdelige gener. Hvilken gruppe du tilhører, ved du. Og hvad din løsning kan være, får du to bud på i det nyeste Magasinet Liv.

Herunder kan du læse, hvad der sker i din krop, når der går kuk i dine hormoner.

1. Hedeture

Hedeture giver dig ofte en følelse af øjeblikkelig varme, sved og/eller rødme i ansigtet og på halsen, brystet og ryggen. De varer som regel kun nogle minutter, men om natten kan de forringe din søvn.

2. Mindre knoglemasse

Når produktionen af østrogen falder, indvirker det også på din knoglemasse. Den aftager simpelthen, og det kan øge risikoen for knogleskørhed og deraf følgende knoglebrud. 

3. Uregelmæssige blødninger

Uregelmæssige og kraftige menstruationer er tit det første tegn på, at dine hormoner er i oprør. Og dine menstruationer bliver ofte kraftigere og ikke, som man måske skulle tro, svagere. 

4. Ændret psyke

Den hormonelle rutsjetur kan også påvirke på din psyke. I hvert fald oplever nogle kvinder psykiske gener som træthed, irritabilitet, tristhed og humørsvingninger. 

5. Kredsløbsforstyrrelser

Østrogen øger det gode HDL-kolesterol. Så når østrogenproduktionen falder, falder produktionen af det gode HDL-kolesterol også, og produktionen af det dårlige LDL-kolesterol stiger. Og med det stiger risikoen for åreforkalkning og forhøjet blodtryk. 

6. Mindre elastisk hud

Kollagenindholdet falder sammen med østrogenniveauet, og det giver sig udslag i mindre elastisk hud. Der kommer med andre ord rynker, ligesom flere kvinder oplever, at håret ændrer struktur og/eller bliver tyndere.

7. Slimhindeforandringer

Slimhinderne i skede og urinveje bliver tyndere og mister ofte fugt og smidighed. Det kan genere dig med smerter, svie, kløe, inkontinens og blærebetændelse og give problemer, når du har sex

Læs resten af artiklen om dine hormoner

I Magasinet Liv 80 kan du læse resten af artiklen om dine hormoner. Her hjælper to forskellige eksperter dig med to løsninger, hvis du hænger i med neglene for at holde hedeture og andre rutsjeture ud. 

I det nyeste magasinet Liv kan du også læse et stort interview med skuespiller Ann Eleonora Jørgensen, der har fundet ud af, at hun er troende. Du kan også møde Pia, der tog en afgørende beslutning i sit liv, da hun gik ind i 40'erne. Hun byttede nemlig sit byliv ud med landliv. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, og få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

Magasinet Liv
© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide