© Creativecommons.org

Det endegyldige farvel til flere børn, gør mig trist – hvorfor?

Fokus på overgangsalder: Uanset hvornår en kvinde mister sin fertilitet, vil det føles som et tab. Læs psykologen råd til Karen her

17. juni 2016 af Belinda Labrosse og Rikke Hellerup Madsen

Måske ved du med sikkerhed, at du har fået de børn, du skal have. Måske har du aldrig ønsket børn – eller måske troede du, at I absolut ikke skulle have flere børn, og så kom tvivlen alligevel snigende, da det først var for sent? 

Uanset hvornår i livet en kvinde mister sin fertilitet, vil det føles som et tab. Læs psykologen råd til Karen, der har skrevet til Magasinet Livs sundhedsbrevkasse, her.

Kære sundhedsbrevkasse

Jeg er i midten af 40’erne, og er stoppet med at have min menstruation. Det er jo også et farvel til flere børn, og jeg kan mærke, at det virkelig gør mig trist.

Jeg ved ikke, om jeg ønsker flere børn end de tre, jeg har i forvejen, men tanken om, at det er slut for altid, påvirker mit humør. Jeg kan også mærke, at jeg pludselig oplever mig selv som langt mindre attraktiv. Det forvirrer mig, og jeg forstår ikke helt, hvad det handler om.

Hilsen Karen

Kære Karen

Det er helt naturligt, at der i en mors liv kommer en dag, hvor hun må tage sin rolle op til revision. Måske er dine børn blevet så store, at du føler, at de har brug for, at du slipper taget lidt, og måske er det slut med at få børn.

Uanset hvornår en kvinde mister sin fertilitet, vil det føles som et tab af kvindelighed. Giv dig derfor tid til at sørge lidt, og glæd dig derefter over de nye muligheder, som din frihed byder på.

Er du fortsat forvirret, kan det være, at dit selvværd er bundet for meget op på dit udseende, og at du er afhængig af andres beundring af dig på de mere overfladiske ting. Så må du arbejde med det og finde en ny styrke i dine indre værdier. Måske gennem terapi?

Har du mistet følelsen af kvindelighed? 

Hvis du ikke føler dig attraktiv, så brug den tid, du nu har genvundet, til at møde dine egne behov. Det er naturens gang, at mænd på din alder, hvis seksualdrift toppede, da de var 25, ser efter yngre kvinder. Ubevidst ved de, at det er her, de har de største muligheder for at yngle.

Omvendt forholder det sig med kvinder, hvis libido og lyst topper ved 40 og fortsat udvikler og fordyber sig. Hvis du vil feteres og begæres af mænd, så må du vende dit blik i retning af de yngre mænd. De vil nemlig værdsætte din modenhed og erfaring.

Med venlig hilsen psykolog Belinda Labrosse

Tusind tak til Karen for det modige spørgsmål. Karens dilemma er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 64. 

Magasinet Liv's faste sundhedspanel

Fra venstre mod højre: Belinda Labrosse, psykolog og specalist i psykoterapi. Gitte Wenneberg, klinisk diætist og Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet

Har du et spørgsmål om sundhed? Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide