Derfor kan du opleve inkontinens og urinlækage i perimenopausen og overgangsalderen

Har du oplevet inkontinens i overgangsalderen – eller måske allerede før? Du er langt fra alene. Læs med her, og bliv klogere på inkontinens og urinlækage i perimenopausen og overgangsalderen.

21. marts 2023 af Kommerciel redaktion for TENA

Vi bliver alle ældre, og langt de fleste kvinder oplever på et eller andet tidspunkt nogle tegn på overgangsalder, der har en indvirkning på deres liv.

Et af de symptomer, der er mest tabubelagt og påvirker os mest negativt, er inkontinens og urinlækage. Men selv om du kan opleve en af delene i overgangsalderen – for nogle allerede i perimenopausen, perioden lige før overgangsalderen – så behøver de ikke gå ud over din livskvalitet.

Her er alt, du skal vide om inkontinens i overgangsalderen.

Hvorfor oplever du inkontinens og urinlækage?

I perimenopausen og i den egentlige overgangsalder producerer kroppen mindre østrogen. Østrogenniveauet påvirker mange af kroppens funktioner – blandt andet blærens og urinvejenes. Det lavere niveau af østrogen kan føre til symptomer som hyppig vandladning, vandladningstrang, urinlækage og tørhed i skeden.

De symptomer går under den samlede betegnelse “urogenitalt overgangsaldersyndrom” (genitourinary syndrome of menopause, GSM). Mellem 40 og 60 % af alle kvinder oplever GSM efter overgangsalderen.

© TENA

TENA SENSITIVE

Ufrivillig vandladning er et almindeligt symptom i overgangsalderen. TENA Sensitive er ekstra blødt og nænsomt mod den sensitive overgangsalderhud.

Inkontinensbindet er hurtigtabsorberende og beskytter med Triple Protection, som holder dig tør, sikker og beskyttet mod lugt. Det er formet perfekt til at passe til kroppen og diskret hjælpe dig med at håndtere mindre ufrivillig vandladning. Desuden er det åndbart, dermatologisk testet og indeholder hverken parfume eller farvestoffer, så du kan holde den intime hud sund og forhindre kløe og ømhed i vulva.

TENA Sensitive fås nu med mindst 50% plantebaseret materiale og TENAs første papiremballage nogensinde. Læs mere her.

Hvilke former for inkontinens findes der?

Der findes to typer af inkontinens, som du kan opleve i overgangsalderen eller allerede i perimenopausen.

Den ene type er stressinkontinens, også kaldet stressrelateret inkontinens, som kommer, når du nyser, hoster, griner, hopper eller løfter tunge ting. Stressinkontinens er den mest almindelige inkontinenstype hos kvinder. Det opstår, fordi dine bækkenbundsmuskler er for slappe. Det er dog oftest kun en smule urin, der kommer ud i de situationer, men det kommer an på, hvor fuld blæren er i situationen.

For nogen kan stressinkontinens betyde, at de stopper med at dyrke motion, undgår situationer, hvor de kan komme til at grine, og i værste fald trække sig fra sociale arrangementer.

Den anden type er tranginkontinens, også kaldet overaktiv blære, som viser sig som en pludselig og pressende trang til at skulle tisse. Det kan være, du ikke når på toilettet i tide, eller måske vågner du mange gange om natten med tissetrang. Sidstnævnte kaldes nykturi.

Tranginkontinens kan være meget generende, og for nogle kan det opleves som at skulle tisse konstant. Det er ofte svært at finde årsagen til tranginkontinens, men man antager, at receptorerne i blæremusklen sender forkerte signaler til hjernen om, at blæren er fyldt, selv om den ikke er det.

Hvad kan du gøre ved det?

Der er heldigvis flere ting du kan gøre, hvis du lider af enten den ene eller den anden type inkontinens i overgangsalderen.

  • Styrk bækkenbunden ved øvelser, så du bedre kan kontrollere blæren.
  • Undgå koffein og alkohol. De er begge vanddrivende og kan give tissetrang.
  • Drik mindre væske før sengetid, så du i mindre grad skal op og tisse om natten.
  • Brug beskyttende produkter om natten, som for eksempel TENA Sensitive.
  • Tal med din læge, hvis din livskvalitet påvirkes af inkontinens og urinlækager.

Har du tranginkontinens, kan du:

  • Drikke mindre, end du plejer, hvis du drikker meget i løbet af dagen.
  • Drikke mere, end du plejer, hvis du drikker meget lidt i løbet af dagen.

Hvordan påvirker overgangsalderen underlivet?

Det lavere østrogenniveau, der ses i overgangsalderen, påvirker også skeden og vulva på den måde, at slimhinderne bliver tyndere. Du kan derfor opleve, at vævet i vulva og området omkring klitoris bliver mere tørt, kløende, irriteret, ømt og mindre fleksibelt.

Har du inkontinens, kan er det vigtigt, at du bruger en type inkontinensbeskyttelse, der er nænsom for huden. TENA Sensitive er et tyndt og diskret trusseindlæg med hurtig absorption til beskyttelse af den mest følsomme hud.

Hvorfor er det vigtigt at tale om det?

Op til 50 % af alle kvinder, der har været i overgangsalderen, oplever af og til urinlækager, så du er langt fra den eneste. Og urinlækage er et stort tabu for de fleste, der lider af det.

Prøv at fortælle din partner, dine jævnaldrende venner eller din læge om det. At tale om det vil nemlig højst sandsynligt være en lettelse for dig, fordi du ikke længere skal skjule urinlækage på samme måde. Måske har den veninde, du fortæller det til, prøvet præcis det samme. Har du mod på at bryde tavsheden, kan du altså gøre livet lettere for både dig selv og andre. 

Du vil (garanteret) også kunne lide