Hormoner i overgangsalderen
© iStock

Brevkasse: "Jeg er forvirret over hormonerne"

Er du som mange andre også forvirret over de forskellige typer af hormoner, som kan afhjælpe gener i overgangsalderen? Så læs med her

22. december 2016 af Redaktionen

Jeg er forvirret over de forskellige typer af hormoner, som kan afhjælpe gener i overgangsalderen. Hvad er forskellen på planteøstrogener og bioidentiske hormoner? 

Kærlig hilsen Inger 

Kære Inger

Din forvirring er meget forståelig. Planteøstrogener kaldes for phytoøstrogener, og de findes i sojaprodukter som for eksempel tofu og i forskellige bælgplanter som bønner, linser, kikærter og rødkløver. Det er naturligt forekom­ men de stoffer, som er i stand til at efterligne hor­monet østrogens virkninger i kroppen. 

Den medicinske behandling af gener i overgangs­alderen er tilskud med naturligt østrogen (som nogle også vil kalde for bioidentiske hormoner), der på molekyleplan ligner det østrogen, kroppen selv danner i æggestokkene. I modsætning til kunstige hormoner, som findes i p­-piller. Når et nyt medicinsk præparat skal i handlen, er der strenge krav til den videnskabelige doku­mentation for både virkning og bivirkninger. De samme skrappe krav stilles ikke til naturpræpa­rater. Derfor er der lavet langt mere forskning på østrogen­præparater end på phytoøstrogener.

Vi har dog de seneste år fået flere gode studier, hvor både rødkløver og sojaprodukter indgår. Der er god dokumentation for, at phytoøstro­gener dæmper hedestigninger og svedeture med omkring en tredjedel i forhold til placebo. Der er også studier, der tyder på, at phytoøstrogener kan bremse afkalkning af knoglerne og måske har en gunstig virkning på kolesterol og på forebyggelse af åreforkalkning.

Forklaringen på det kan selvfølgelig også være, at sundere livsstil generelt forebygger hjerte­kar­sygdomme. Til gengæld er der forsket meget lidt i bivirk­ningerne af phytoøstrogener og påvirkningen af eksempelvis brystvæv. Så indtil vi ved noget mere, vil jeg generelt fraråde kvinder, som har eller tidlig­ere har haft brystkræft eller kræft i livmoderhulen, at indtage større mængder af soja eller kosttilskud med høj koncentration af phytoøstrogener.

Med venlig hilsen Anette Tønnes Pedersen 

Anette Tønnes Pedersen er gynækolog og overlæge på Rigshospitalet.


Anette Tønnes Pedersen er gynækolog og overlæge på Rigshospitalet. Hun er desuden ekspert i gynækologisk endokrinologi, hormonforstyrrelser, sygdomme i æggestokkene og hormonbehandling i overgangsalderen. Hun er også forfatter til videnskabelige artikler om kvindelige kønshormoner og risiko for blodpropper og brystkræft.

Har du et spørgsmål om sundhed? Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Liv nr. 69

Du vil (garanteret) også kunne lide