Gråhåret kvinder ligger på en grøn græsplæne med begge hænder under hovedet
Overgangsalderen kan være svær at tale om. Netop derfor gør vi det sammen her! © iStock

8 ting, du gerne vil vide om din overgangsalder

Hvad er plusser og minusser ved hormonbehandling, hvorfor døjer du med muskel- og ledsmerter, og hvad kan du selv gøre for at få en bedre overgangsalder? Overlægen har svarene

16. september 2019 af Gitte Høj

Eksperten

Anette Tønnes Pedersen er overlæge, ph.d., klinisk lektor på Gynækologisk Klinik, Rigshospitalet og arbejder især med forstyrrelser i æggestokkenes funktion og hormon-behandling af kvinder.


Sundhedstabu: Overgangsalder

Varmen damper fra din krop, det gør ondt i dine led, og din energi er helt i bund. Du har svært ved at kende dig selv. Dit humør cykler op og ned, og det føles bare så tabuiseret at lufte alle de svære ting, der sker med dig. 

Derfor er det nu, vi må hyle i kor: Overgangsalderen er helt naturlig og rammer os alle! Og den kan afhjælpes. For nogle rækker det at justere på livsstilen, for andre er hormoner løsningen. Og for os alle hjælper det at tale om den. Så det gør vi selvfølgelig. 

1. Jeg ved, at østrogenniveauet falder, når jeg går i overgangsalder. Men hvad vil det egentlig sige?

“Dine æggestokke er en slags hormonfabrik, og det er her, at der sker nogle ændringer. Det er i cellerne omkring dine æg i æggestokkene, at der dannes østrogen. 

Eftersom du er født med alle dine æg, begynder de på et eller andet tidspunkt at slippe op, og dermed sker der også noget med produktionen af østrogen. 

Gennem hele din ungdom og i dine fertile år bevæger dit østrogenniveau sig op og ned og følger din cyklus og din ægløsning. På et tidspunkt bliver æggestokkenes produktion af østrogen mere ustabil, og hormonerne svinger uregelmæssigt og lidt mere op og ned, og det er et tegn på, at du er på vej ind i overgangsalderen. 

Det kan ske allerede 5 til 10 år før din sidste menstruation. Nogle kvinder går også meget pludseligt i overgangsalder på grund af medicin, eller hvis de for eksempel får fjernet æggestokkene på grund af sygdom,” siger overlæge Anette Tønnes Pedersen.

Moden kvinde står og tænker udenfor
Overgangsalderen kan føles ret tabuiseret. Så lad os snakke om den sammen! © Getty Images

2. Hvordan mærker jeg at østrogenniveauet falder?

“Det er slet ikke sikkert, at du mærker det. Tal viser nemlig, at cirka en tredjedel ikke oplever nogen gener, cirka en tredjedel har gener, som er til at leve med, mens endnu en tredjedel har så mange gener, at det ikke er acceptabelt for dem. 

En af de første forandringer er, at dine blødninger ændrer sig og bliver uregelmæssige. Din cyklus kan enten blive kortere eller længere, ligesom blødningerne kan blive kraftigere. 

Desuden vil en del kvinder opleve, at den indre termostat bliver forstyrret eller ustabil, og det kommer til udtryk ved, at du oplever meget varme i kroppen og får hede– eller svedeture

En del kvinder vil døje med muskel– og ledsmerter, hvilket får nogle til at frygte, at de måske har fået gigt, men disse smerter kan altså også skyldes østrogenmangel i overgangsalderen.”

3. Hvorfor er det især østrogenmangel, der giver gener?

“Du har østrogenreceptorer i stort set alle væv og organer, og det er forklaringen på, hvorfor det kan ramme dig så hårdt, når du mangler dette hormon. 

Østrogen spiller en vigtig rolle mange steder i kroppen og indgår for eksempel i vedligeholdelsen af dine knogler, blodkar, hud, slimhinder og bindevæv. 

Når du mangler østrogen, vil du for eksempel også kunne få problemer med at huske og koncentrere dig. Derfor er det så vigtigt, at du ruster dig til den tredjedel af dit liv, hvor du ikke har så meget østrogen i kroppen. 

Har du en sund og aktiv livsstil som barn, ung og frem til din overgangsalder, vil du også kunne klare dig bedre, når produktionen af østrogen falder. Du kan for eksempel beskytte dig mod afkalkning af knogler og forkalkning af blodkar ved at motionere fornuftigt og spise sundt og varieret. Og det er aldrig for sent at gå i gang, men det er klart, at hvis du har haft en sund livsstil det meste af dit liv, har du et forspring.”

Moden kvinde er ude at løbe
En aktiv livsstil kan mindske gener som eksempelvis muskel- og ledsmerter.© Getty Images

4. Er der nogle forandringer, jeg skal være særlig opmærksom på?

“Uregelmæssige blødninger kan både være tegn på en begyndende overgangsalder, men du kan jo også blive gravid som 40+ kvinde. Går du tidligt i overgangsalder, skal du også være opmærksom på, at det kan have nogle konsekvenser for dine knogler og knoglernes opbygning og nedbrydning. 

Det hænger sammen med, at østrogen er så vigtigt for knoglerne, og jo flere år du mangler østrogen i kroppen, des højere er risikoen for at udvikle knogleskørhed. 

Derfor kan du her tænke på at få godt med kalk, D-vitamin og dyrke knoglestyrkende motion som for eksempel løb og stavgang. Du kan også overveje at tage hormontilskud med østrogen for at kompensere for det, du mangler.”

5. Hvad skal jeg leve med, og hvad kan jeg gøre noget ved?

“De fleste kvinder går i overgangsalder sidst i 40’erne eller først i 50’erne, og det er meget individuelt, hvordan den sætter ind. 

Der er nogle biologiske forskelle, der medfører, at nogle for eksempel har et svingende østrogenniveau i et til to år, mens det står på i 10 til 15 år for andre. Ud over det opleves en overgangsalder også meget forskelligt, fordi vores livsvilkår ikke er ens. 

For eksempel kan hyppige hedeture opleves som et mindre eller større problem, afhængig af det job du har. Derfor er mit råd, at du må mærke efter og gøre op med dig selv, hvad du kan holde til, og hvad du vil acceptere at leve med. 

Det er kun dig, der kan svare på, hvornår du oplever, at eventuelle gener går ud over din livskvalitet.”

Kvinde er øm i knæet på grund af overgangsalderen
Overgangsalderen kan medføre ømme led og muskelsmerter. © Getty Images

6. Hvad findes der af muligheder for at lindre mine gener?

“Der er forskellige måder, du kan lindre dine symptomer på overgangsalder, men det handler helt overordnet om, at du finder den løsning, der passer bedst til dig. 

Kæmper du for eksempel med uregelmæssige blødninger, som er langvarige og kraftige, er der typisk en biologisk forklaring på det. Det handler om, at du mangler hormonet progesteron, og det kan løses med en kur med hormonet gestagen. 

Nye blødningsforstyrrelser kan forebygges med en hormonspiral, som sidder lokalt i livmoder-hulen og ikke øger din risiko for blodpropper. 

Døjer du med hedeture om natten, kan du forsøge dig med at sove i et køligt rum, gå tidligere i seng, sove i bomuldstøj og dyrke motion, som kan indvirke på din indre termostat. Læs om mulige årsager til, at du konstant er træt

Virker det ikke for dig, kan naturlige østrogener som tilskud være en mulighed. Disse østrogener er fremstillet i et laboratorium og kan fås som tabletter, plaster eller gel til at smøre på huden. På molekyleplan er det de samme hormoner, som æggestokkene laver, i modsætning til de syntetiske østrogener, som findes i p-piller.

Muskel- og ledsmerter kan afhjælpes med naturlige østrogener. Kløe, svie og smerter ved sex kan behandles med østrogen-stikpiller.”

7. Hvad er status på plusser og -minusser ved hormonbehandling?

“Et tilskud med naturligt østrogen kan hjælpe dig af med de gener, du ikke selv kan løse ved at justere i din livsstil. 

Mange kvinder er alvorligt bekymret for risikoen for at udvikle brystkræft, når de går i hormonbehandling. Jo flere år dit brystvæv påvirkes af østrogen, des mere øges din risiko for at udvikle brystkræft, og det gælder uanset, om østrogenet kommer fra dine æggestokke, eller om du tager det som tilskud. 

Risikoen stiger med to procent, hvis du for eksempel vælger at tage et hormontilskud i 10 år, og dermed øger du din samlede risiko for brystkræft fra 10 til 12 procent. 

For nogle vil det være en lille risiko at løbe, men det afhænger helt af, hvor plaget du er af din overgangsalder. 

På plussiden er, at du slipper af med dine gener og tilfører det østrogen, dine knogler, blodkar og slimhinder mangler. Dermed er den mere langsigtede virkning også, at du forebygger knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme.”

8. Hvad kan jeg selv gøre for at gøre min overgangsalder bedre?

“Undersøgelser viser, at overvægt og inaktivitet kan forværre din overgangsalder. Så vejer du for meget, dyrker nul motion og ryger, kan der være meget for dig at hente ved at lave om på din livsstil. 

Men du kan altså også være i den situation, at der ikke er flere knapper at skrue på, og så skal du vide, at der er hjælp at hente med et hormontilskud.”

Få Magasinetliv.dk's nyhedsbrev, og hold dig opdatereret på sundhedsområdet. 

Du vil (garanteret) også kunne lide