Moden kvinde med gråt hår smiler
Nej, det er ikke sjovt, men heller ikke nødvendigvis slemt. Men uanset hvad skal vi allesammen igennem den overgangsalder.© Getty Images

6 almindelige gener, du kan opleve i din overgangsalder

Din overgangsalder er fyldt med forandringer – store og små, svære og lette. Forklaringen er så enkel og biologisk, som den overhovedet kan være: Kroppens hormonproduktion sætter bremsen i, og det skal jo kunne mærkes, ikke?

13. december 2020 af Gitte Høj

Dine æggestokke er din indre hormonfabrik, som står for produktionen af de kvindelige kønshormoner – østrogen og progesteron. I din overgangsalder bliver denne produktion mere ustabil og begynder at aftage. Det vil sige, at du går fra et højt niveau til et meget lavt niveau, og det kan selvfølgelig mærkes. Kroppen skal finde ud af at klare sig uden.

Østrogen bygger slimhinden i livmoderen op og gør slimhinder i skede og urinveje stærke, mens progesteron stabiliserer slimhinden og dermed sørger for, at menstruationerne bliver regelmæssige. Derudover beskytter østrogen knoglevævet og modvirker tab af det og forebygger åreforkalkning. 

Den svingende produktion af progesteron kan ofte forklare blødningsforstyrrelser, mens mange andre gener primært bliver knyttet sammen med faldet af østrogen. Og de gener kan være forbundet med (og i øvrigt være meget forskellige, inklusive forskelligt oplevet) ...

1. Dine blødninger

Det er normalt med uregelmæssige blødninger i forbindelse med din overgangsalder. De bliver typisk uforudsigelige og varierer i styrke og længde, inden de helt stopper.

Kvinde sidder på toilet
Det er normalt med uregelmæssige blødninger i forbindelse med din overgangsalder.© Getty Images

2. Din kropstemperatur

Du bliver følsom over for temperatursvingninger, når dit østrogenniveau falder. Det betyder, at kroppen vil prøve at slippe af med varmen, hvis der er selv en lille temperaturstigning, ved at sætte gang i en svedproduktion for at få varmen ud af kroppen. Du kan typisk mærke, at det er på vej, og det bliver derefter mere intenst. Disse hede- og svedeture får nogle gange følgeskab af uro og hjertebanken. 

Bruger du tynde, varme sokker om natten, kan du afhjælpe hedeture, fordi den stabile temperatur i fødderne forhindrer, at kroppen sender forkerte signaler om kulde til hjernen. Nogle kvinder oplever, at kaffe, alkohol, stærke krydderier og stress kan trigge hedeture.

3. Din søvn

Mange kvinder oplever, at de får hedeture om natten og bliver vækket af det. Derfor kan din søvn også blive meget forstyrret om natten, fordi du eksempelvis også kan have hjertebanken og føle uro.

Det kan også være, at du bliver mere følsom over for varme omgivelser og derfor skal være mere eller ekstra skarp på at få luftet godt ud i dit soveværelse.

Moden kvinde kan ikke sove, fordi hun har hedetur
Din overgangsalder kan forstyrre din søvn. © Getty Images

4. Dine slimhinder

Det faldende østrogenniveau indvirker på dine slimhinder, som bliver tyndere og mere sårbare. I urinblæren og urinrøret kan det betyde, at du nemmere får blærebetændelse, og tynde, tørre slimhinder i skeden kan give irritationer og smerter, når du har sex. Slimhinderne i eksempelvis øjnene kan også være udfordrede, og du kan derfor bakse med tørre øjne.

5. Dit humør

En del kvinder oplever, at de bliver nedtrykte og depressive i deres overgangsalder. Har dit humør og mentale overskud tidligere været påvirket i forbindelse med graviditet og menstruation, kan du være særligt udsat.

Nogle kvinder oplever også, at de får angst og angstsymptomer. Der er mange forandringer at forholde sig til, og selvfølgelig hjælper det, hvis du kan få øje på det positive i denne nye fase i livet.

Vidste du?

... at overgangsalderen begynder nogle år før den sidste menstruation, men at du først officielt er i overgangsalderen et år efter den sidste menstruation?

6. Din hud og dit hår

Du kan opleve, at både din hud og dit hår forandrer sig. Huden kan blive mere tør og mindre elastisk og har brug for ekstra pleje for at være gennemfugtet og stærk. Håret kan blive tyndere og ændre struktur og bliver lidt sværere at få til at makke ret. Ligesom nogle kvinder oplever, at hårvæksten tager til andre og uønskede steder. For eksempel i ansigtet på hagen.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. september 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide