Brystkræft | Genoptræning til kvinder, som har været ramt af brystkræft


© iStock

Nyt initiativ skal styrke livskvaliteten for kvinder, som har haft brystkræft

Nye træningsvideoer skal hjælpe brystkræftramte kvinder med at komme på højkant efter deres sygdomsforløb

24. oktober 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Hvert år får mere end 4.600 kvinder konstateret brystkræft. Det er en barsk omgang at komme igennem sygdommen, men heldigvis overlever 85 procent af de ramte kvinder.

Når kemo og operation er overstået, og kræften er bekæmpet, oplever mange dog, at der alligevel er lang vej tilbage til et normalt liv. Man skal genvinde sine muskler, og det kan tage tid og ikke mindst være en stor indsats at få sin gamle krop tilbage.

Genoptræning er utrolig vigtigt i denne proces, og nu skal den nye hjemmeside Brystrehab.dk gøre træningen nemmere.

Foregår hjemme i stuen

På hjemmesiden er der en lang række videoer, som viser en masse forskellige øvelser. Tanken er, at videoerne skal gøre det nemmere at holde fast i træningen, når hverdagen er gået i gang, og genoptræningen foregår hjemme i stuen.

En af dem, som det hele handler om, er 54-årige Jette Blomquist fra Farum. Hun blev for to år siden opereret for brystkræft, og siden har hun kæmpet med en del følgevirkninger.

”Før kunne jeg køre på i mange timer, men i dag kan jeg ikke lave den samme ting i særlig lang tid af gangen,” fortæller Jette Blomquist.

Genoptræning har været altafgørende for Jette Blomquist, og træningen har blandt andet betydet, at hun har fået førligheden i sin arm tilbage.

Videoer øger motivationen

Jette Blomquists genoptræning foregik dels på et genoptræningsforløb og hos en fysioterapeut, som hun blev henvist til af kommunen. Derudover fik hun en pjece med øvelser med hjem fra sygehuset, da hun var blevet opereret. Hun hilser de nye videoer med øvelser meget velkomne.

”Det er væsentlig bedre at have øvelserne på en video end at se dem på papir. Både fordi man bedre kan lave øvelserne rigtig, men også fordi det er lidt mere motiverende, når man ser det på video,” siger Jette Blomquist, som har fået fjernet et bryst og derfor blandt andet laver en række strækøvelser, der hjælper på smidigheden.

Jette Blomquist opfordrer til, at man tager imod alle de tilbud om genoptræning, som man får – inklusiv den nye hjemmeside Brystrehab.dk.

”Genoptræning er virkelig vigtigt, og mange kommer helt igennem og kan fungere normalt efter sygdomsperioden, fordi de har lavet de forskellige øvelser,” lyder det fra Jette Blomquist. 

Det er Trygfonden, som sammen med 11 kommunen står bag den nye hjemmeside, der blev lanceret den 24. oktober 2016. 

Du vil (garanteret) også kunne lide