Hvad sker der, hvis jeg mister mit arbejde? Tænker min mand på at gå fra mig? Bliver jeg mon ramt af sygdom? Mange af os lader os i alt for høj grad stresse af bekymringer om fremtiden, der måske aldrig bliver til noget.
Mange vil mene, at det både er spild af tid og hjernekapacitet at bekymre sig om noget, du alligevel ikke kan gøre noget ved. Men faktisk er det langt fra alle bekymringer, der er decideret destruktive og nyttesløse.
Ifølge et amerikansk studie kan bekymringer nemlig både have motiverende og beskyttende effekter.
Bekymring fremmer handling
Når vi er bekymrede, er det typisk et tegn på, at vi befinder os i en situation, som kræver handling. Det får os til at tænke i løsninger, der kan reducere vores bekymringer. Fx har bekymringer bl.a. været med til at fremme brugen af sikkerhedsseler og solcreme.
Bekymrede sjæle planlægger ofte deres hverdag meget nøje, ligesom de oftere søger information om deres problemer. Foruden en sundere adfærd er der derfor stor sandsynlighed for, at du også klarer dig godt på jobbet, hvis du bekymrer dig meget.
I tilgift kan bekymringerne oven i købet beskytte mod depression, viser studiet. Ved at forberede dig på, at tingene kan gå galt, vil du nemlig opleve en langt større glæde, når tingene rent faktisk lykkes.
Psykologiprofessor Kate Sweeny fra University of California, der står bag undersøgelsen, vil ikke være fortaler for overdreven bekymring. Men hun håber, at studiet kan berolige dem, der ikke kan lade være med at bekymre sig, siger hun til sciencedaily.com.