Moden kvinde tager earplug i øret
© iStock

Matcher din styrke din alder? Tag testen

Det er naturligt, at din krop mister styrke med alderen - men ikke en naturlov! Og det er absolut sundest, hvis din krop er stærk. Her kan du teste, om din styrke matcher din alder

30. august 2018 af Gitte Høj

Allerede i dine 20’ere begyndte der at ske noget med din muskelmasse. Du begyndte at tabe den. Statistisk set toppede den i 20’erne, og fra 20’erne til 80’erne mindskes din muskelmasse med rundt regnet 30 procent. Det er den barske og målbare sandhed.

Det betyder, at din funktionsevne bliver nedsat. Det bliver mere besværligt for dig at gøre de ting, du plejer at gøre. 

Desuden sker der omkring de 50 år en række forandringer i din muskulatur – sammensætningen og mængden af hurtige og langsomme muskelfibre. 

De hurtige muskelfibre bruges især ved eksplosive bevægelser, som når du er ved at falde, mens de langsomme bruges, hvis musklen skal arbejde i lang tid. Når antallet af muskel fibre falder, indvirker det på musklens tværsnitsareal, som bliver mindre. Og jo mindre muskel, jo mindre kraft. 

Omvendt – og det er nu, det begynder at lysne igen – ved man også, at du kan trodse denne udvikling, for det er ikke nogen naturlov!

Regelmæssig træning er vejen frem

Det er aldrig for sent at blive stærk. Fordi det aldersbetingede muskeltab kan begrænses og faktisk mere end det. For uanset alder kan du genopbygge tabt muskulatur.

For eksempel har flere studier ifølge Sundhed.dk sammenlignet effekten af regelmæssig styrketræning blandt ældre på op til 80 år med effekten hos yngre på 20­-30 år. 

Resultaterne viste, at muskelstyrken stort set voksede ens i de to grupper trods den store aldersforskel. Det tydede også på, at du opnår det bedste resultat, hvis du træner regelmæssigt tre gange om ugen. 

Matcher din styrke din alder?

Test styrken i dine ben med en klassisk squat. Hvor mange kan du klare?

Squat test.
Squat test.


Test styrken i dine arme med en klassisk armbøjning

Det svarer antal til i alder:

Armbøjning test.
Armbøjning test.


Kilder: Sundhed.dk, Dif.dk, Iform.dk, Styrketræning for kvinder af Karen Lyager Horve, Julian Felix, Jakob Benn m.fl.

Du vil (garanteret) også kunne lide