Brystkræft
© iStock

Kvindes facebook-billede giver viden om brystkræft – og nu går det viralt

Bryster og citroner har mere tilfælles, end man skulle tro, og nu forsøger en kræftramt kvinde at bekæmpe brystkæft med en æggebakke fyldt med citroner

18. januar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Brystkræft rammer hvert år mere end 4.600 danske kvinder, og selvom en stribe af projekter og kampagner gang på gang kæmper for at komme kræftformen til livs, er der stadig brug for fokus på sygdommen. 

For hvordan passer du bedst på dine bryster? Og hvor meget og hvordan skal du tjekke dem? 

Den amerikanske kvinde Erin Smith Chieze fik selv diagnosen brystkræft i december 2015. Nu kæmper hun for, at vi alle skal hjælpe hinanden med at forebygge, at kræften bryder ud, ved at blive bedre til at dele information om sygdommen. 

En æggebakke med citroner

Erin Smith Chieze delte derfor et billede på sin Facebook-profil, som nu er gået viralt. Billedet er lavet af organisationen Worldwide Breast Cancer og forestiller en æggebakke med 12 forskellige citroner.

Alle citronerne ser forskellige ud, og pointen er, at brystkræft også mærkes meget forskelligt – og nogle gange slet ikke kan mærkes, når du tjekker dit bryst. Worldwide Breast Cancer har valgt at symbolisere bryster med citroner, da en kræftknude kan føles meget som en kerne i en citron.

Viden gør en forskel

Ifølge Erin Smith Chieze er det vigtigt, at vi deler netop disse typer af billeder, som giver os viden, da det er viden, som kan gøre en forskel. Hvis vi ved, hvordan vi skal tjekke vores bryster, kan vi blive bedre til at forebygge og undgå, at kræften spreder sig.

Erin Smith Chiezes Facebook-billede har i skrivende stund fået 23.000 likes og er blevet delt mere end 42.000 gange. Erin Smith Chieze har også fået et hav af positive kommentarer, som bakker op om hendes kamp.

Se billedet af citron-æggebakken herunder. 

Du vil (garanteret) også kunne lide