Vild med alt det grønne?

Meget mere grønt! Mad og drikke lavet udelukkende af grøntsager og frugt er in, og det kan ses på strømmen af kogebøger. Her er et par yderst sprøde vegetar-stykker.

15. juli 2015 af Gitte Høj

Langt de fleste af dine vitaminer får du fra grøntager og frugt, plus du får en ordentlig bunke plantestoffer. Derfor er det så vigtigt, at du guffer så meget af det grønne, som du orker. Det fodrer og booster alle dine celler.

Men vi ved det, det kræver også en stædig, daglig indsats at gå den grønne vej, hvis du er vant til at gå den mere klassiske med kylling, pasta og sovs. Et godt sted at starte er med saft og smoothies.

 

Saft indeholder 50 opskrifter og forskellige måder at skrue friske, rå og uforarbejdede grøntsager (og lidt frugt) sammen på. Det giver koncentrerede drikke spækket med vitaminer, mineraler og fibre, fordi der jo kan og skal presses mange gram råvarer sammen, før det munder ud i et stort glas. Bogen er enkel og uden dikkedarer. Bare disse fine og indbydende opskrifter præsenteret på en overskuelig måde.

Saft af Sarah Cadij, Politikens Forlag, 146 sider, 150 kr. hos Saxo.com

Et andet bud er en mere voluminøs sag. Plenty more indeholder intet mindre end 150 opskrifter på grønne retter, og disse er snedigt opdelt efter, hvordan de tilbe­redes: vendt, dampet, blancheret, simret, braiseret, grillet og så videre. Det er nyt og rigtig godt tænkt.

Forfatteren, den israelske stjernekok med flere af de hippeste restauranter i London, Yotam Ottolenghi, hilser den vege­tariske renæssance velkommen med stor entusiasme og byder på særdeles inspirerende retter, selv om han faktisk selv spiser kød. Måske er det essensen. Snup nogle grønne dage en gang imellem. Et par blikke i denne lækre kogebog kan nok overbevise dig om, at grønne retter langt fra er kedelige eller kun tilbehør, men uden problemer kan være retten i sig selv.

Plenty More af Yotam Ottolenghi, Lindhardt og Ringhof, 352 sider, 350 kr. hos Saxo.com

Seneste

Måske er du interesseret i...