Moden kvinde laver grøn smoothie
Var det noget med en lækker, grøn smoothie? © Getty Images

Undersøgelse viser, hvorfor du skal skrue (endnu mere) op for dit indtag af grønt

Alt det grønne, inklusive linser og bønner, skal spille den altdominerende hovedrolle i din kost, mens kød skal reduceres til en bøf om ugen. Hvis altså eksperterne skal bestemme

3. juni 2019 af Gitte Høj

En flok internationale forskere har talt. Vi skal på verdensplan spise dobbelt så meget plantemad, som vi gør nu, og halvere vores indtag af mad fra dyreriget. Det handler både om din sundhed og planetens.

Det er en international forskergruppe på 37 forskere fra 16 forskellige lande, som gennem tre år har arbejdet på at finde ud af, hvordan vi skal spise for at passe på vores helbred og samtidig spise bæredygtigt eller passe på vores klode. Det er mundet ud i en stor rapport, som for nylig blev bragt i lægetidsskriftet The Lancet.

Minder om antiinflammatorisk kost

Og jo. Tankegangen minder om den, du kender som den antiinflammatoriske kost, hvor også grønne råvarer udgør det primære i din kost. 

En kost, som endda er særligt god for en 40+ krop, fordi eksempelvis fysisk slitage på grund af ensidige (arbejds)bevægelser kan finde på at begynde at sætte sine spor i kroppen. Hvilket du kan lindre med en antiinflammatorisk kost, fordi den hjælper kroppen med at kunne at reparere sig selv. Og altså også planeten.

Tallerken med bønner, radiser, tomater, broccoli og laks
En grøn og antiinflammatorisk kost er god for din 40+ krop – og for planeten. © Getty Images

Sådan bør du indrette din bæredygtige tallerken

  • Fyld halvdelen af tallerkenen med grøntsager.
  • Fyld en femtedel med fuldkorn og kartofler.
  • Lad resten være proteiner og sunde fedtstoffer som planteolier, kerner, nødder og oliven.

Kilder: Hsph.harvard.eduMadforlivet.dk

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 11. april 2019. 

Seneste

Måske er du interesseret i...