Valnødder er ikke kun en lækker snack. Spiser du en lille mængde af den saftige nød hver dag, fremmer du gode tarmbakterier, som på sigt kan nedsætte din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Det har amerikanske forskere fundet ud af ved at studere 42 svært overvægtige personer i alderen 30-65 år.
Før selve forsøget blev deltagerne bedt om at spise samme typiske amerikanske kost i to uger. Herefter blev de inddelt i tre grupper, som i seks uger skulle følge forskellige diæter, hvor mættet fedt var erstattet af enten valnødder eller andre vegetabilske kilder til flerumættede fedtsyrer.
Efter forsøget indsamlede forskerne afføringsprøver fra samtlige deltagere, og de, der havde fået valnødder i diæten, viste tegn på flere sunde tarmbakterier. Bakterier, som er bevist at have en forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdomme. Forskerne opfordrer derfor til, at du spiser 50-80 g valnødder om dagen i stedet for en usund snack.
Valnødder er geniale til:
- Salater: Match den fede valnød med mager kylling i en sprød cæsarsalat, eller brug den bitre smag til at fremhæve sødmen i en rødbedesalat.
- Toppings på skyr eller yoghurt: Miks for eksempel valnødder med tranebær, dadler, figner eller andre nødder.
- Mørk chokolade: Sammen med valnødder er det en smagsbombe, der både pleaser tungen og mæthedsfornemmelsen.

Kilde: Journal of Nutrition.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 30. marts 2021.