Eksperten
Sundhedsredaktør Gitte Høj brænder så meget for din sundhed, at hun er både kostvejleder, psykoterapeut og sundhedsjournalist. Så læg trygt din sundhed i hendes hænder.
Du ved, at du har en smuk regnbue af følelser. Nogle er lyse, andre er mørke, og en del er midtimellem. Og måske har du observeret, at der sker noget med dine følelser og dit humør her nogenlunde midtvejs. At din regnbue bevæger sig på en ny måde.
Og det gør dig forvirret – at du ikke kan tage hverdagens små og store bump med bare antydningen af et lille smil. Du føler dig måske mere nedtrykt og til tider faktisk deprimeret. Og det kan der selvfølgelig være en række forskellige – og ofte helt naturlige – grunde til. En af dem kan være det faktum, at du står midt i livet med de hormonelle og eksistentielle forandringer, som det typisk indebærer.
Din overgang spiller ind
Du har derfor brug for at få ro på dine hormoner så vidt som muligt. Og din hormonbalance påvirkes af en række faktorer. For eksempel understøtter et stabilt blodsukker hormonsystemet, hvilket betyder, at komplekse kulhydrater skaber hormonel balance og indirekte altså også et bedre humør.
En sund kost holder krop, hormoner og humør i balance. Men din tarm og tarmflora optimerer også betingelserne for at skabe hormonel balance.
Fra tarm til hjerne
Og der er fuld skrue på forskningen i tarmbakterier og flere indikationer på, at der er en stærk forbindelse mellem tarm og hjerne via blandt andet centralnervesystemet.
Tarmbakterier er blandet ind i produktionen af hovedparten af de hormoner, som styrer processerne i kroppen. Det gælder også de hormoner, som eksempelvis regulerer glæde, stress og sult. Signalerne herfra bevæger sig blandet andet via vagusnerven og op til hjernen.
Der er fortsat mange uløste gåder, hvad angår tarmbakterier, men forskere mener, at bakterierne er med til at styre dine følelser og dermed også, hvordan du føler dig tilpas.
Derfor hænger mad og glæde sammen
Det er på den baggrund, at det kan løfte dit humør og give dig større lykkefølelse at kigge på og eventuelt justere dine kostvaner!
Felice Jacka er chef for Food and Mood-centret i Melbourne i Australien og en af verdens førende eksperter, når det drejer sig om sammenhængen mellem mad, humørsvingninger og psykiske sygdomme som eksempelvis depression.
Ifølge hende peger meget forskning på området i samme retning: Mad med masser af frugt og grønt mindsker risikoen for depression og angst, mens forarbejdet mad med masser af sukker øger risikoen.

Hvordan spiser du dig så glad?
Tarmbakterierne bliver påvirket af din livsstil, og tarmbakterierne påvirker din hjerne. Det er formentligt den helt overordnede årsag til, at du med de rette råvarer på tallerkenen kan løfte dit humør og din energi og også afhjælpe angst, depression og nedtrykthed.
Rent videnskabeligt er der ifølge Felice Jacka størst belæg for, at det er middelhavskosten og den nordiske kost med meget fisk og med udgangspunkt i friske, lokale råvarer, der løfter.
Næringsstoffer, som spreder godt humør
C-vitamin
Fordi: Vitaminet spiller en væsentlig rolle i din krops evne til at fremstille blandt andet dopamin og serotonin, som begge påvirker dit humør positivt.
Find det: I peberfrugter, citrusfrugter og bær.
B-vitaminer
Fordi: Disse vitaminer kan også være med til at øge dannelsen af velværehormonet serotonin.
Find det: I høj grad i kornprodukter og i mindre grad i grøntsager, frugt og fisk.
Omega-3
Fordi: Din hjerne består af fedt og har derfor brug for sundt fedt for at kunne fungere – og for at kunne se på den lyse side. Giver dig en vis beskyttelse mod nedtrykthed.
Find det: I fisk og skaldyr.
Zink
Fordi: Man ved, at mangel på zink kan føre til depression og omvendt også løfte humøret, når der fyldes på med dette mineral.
Find det: I alle former for frø, kerner, mandler og nødder.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts 2020.