Kvinde står ved havet og smiler
Middelhavskost er en effektiv vej til stabilt blodsukker, sundt stofskifte og et mindre vægttab.© Getty Images

Spis dig mæt (og frisk) med middelhavskost – sådan her

Sæt middelhavskost på menuen. Den har et lavt indhold af kulhydrater, mætter og er en effektiv vej til stabilt blodsukker, sundt stofskifte og et mindre vægttab. Her får du råd til hvordan af læge Michael Mosley.

13. december 2022 af Colette van Luik

Hvis det er tid til at kigge dine spisevaner efter, og være åben for nye måder at spise sundt på, så læs med her, hvor læge og hjernen bag 5:2 og Mosley-diæten guider dig til at komme i gang med den sunde middelhavskost.

Det skal du spise på middelhavsdiæten:

PROTEINER

Proteiner hjælper dig til at bevare din muskelmasse og dit stofskifte og sikrer dig en god mæthedsfølelse. Sigt efter at indtage 50 gram protein om dagen. Er du ældre eller meget aktiv, kan du have brug for 10-20 gram protein oveni dagligt.

Få proteinerne fra hvidt kød, kylling eller kalkun, samt fisk og skaldyr. Bønner, linser og andre bælgfrugter er gode vegetabilske proteinkilder. Kig også efter kødalternativer som quorn, tofu og plantebaseret kød.

GRØNTSAGER DER GROR OVER JORDEN

Er dit fokus på vægttab eller et stabilt blodsukker, så hold dig til grøntsager, der vokser over jorden, som for eksempel spinat, kål og broccoli, der har det til fælles, at de indeholder få kulhydrater og har lavt indhold af skjult sukker.

Fyld gerne halvdelen af tallerkenen med grøntsager, der vokser over jorden, og meget gerne i så mange farver som muligt. Røde salatblade, lilla broccoli og gule pebre. Stænk salaten med olivenolie, så optager kroppen bedre alle de gode ting i det røde, grønne og gule.


FRUGT OG BÆR

Vælg frugt, som har et lavt sukkerindhold og til gengæld boner ud på fibre. Æbler og pærer er gode. Men du må ikke skrælle dem! Det er i skrællen, mange af vitaminerne sidder.

Spis dine frugter som del af dit måltid eller lige efter. Spiser du frugt som mellemmåltid, sparker det dit blodsukkerniveau op, og sukkeret lagres som fedt.

FIBRE

De fleste af os får kun halvdelen af de anbefalede mindst 30 gram fibre per dag, så vær opmærksom på at få rigeligt frugt og grønt, fuldkorn, bønner og linser.


GODE OLIER

Køb en olie, der er så uforarbejdet som muligt. Gå efter koldpressede olier eller jomfruolier (extra virgin), som er uraffinerede og derfor har bevaret deres næringsstoffer.

Steger du ved høj temperatur, så brug en god rapsolie. Olivenolie er bedst til stegning ved lavere temperaturer og i salater.

Fede fisk som makrel, sardiner og laks er også gode kilder til gode olier. Nødder af alle slags har også vist sig at sænke risikoen for stroke og hjerte-kar-sygdomme.


(NOGLE) MEJERIPRODUKTER

Sundest er syrnede produkter som yoghurt, kefir, tykmælk, ymer og creme fraiche. Gå efter produkter uden tilsætningsstoffer af enhver slags.

Du vil (garanteret) også kunne lide