LCHF vs. fuldkorn – hvad er sund fornuft?

Kan du godt leve efter low carb high fat-livsstilen, nu hvor det anbefales af spise minimum 75 gram fuldkorn dagligt? Diætisten har svaret!

15. oktober 2015 af Redaktionen

LCHF vs. fuldkorn – hvad er sund fornuft?

Kære brevkasse,
For et par uger siden startede vi herhjemme på LCHF (low carb high fat), og vi har det rigtig godt med det. Det er jo sund fornuft at gå uden om sukker, mens det er grænseoverskridende at spise fløde, æg og bacon! I dag har jeg så modtaget en nyhedsmail fra Diabetesforeningen, som skriver, at man skal have minimum 75 gram fuldkorn hver dag. På LCHF spiser man ikke brød og korn, højst lidt kerner og nødder. Forfatterne til mine talrige koge-bøger om LCHF siger, at man sagtens kan leve uden fuldkorn, men det kunne være dejligt med en uvildig holdning til dette. Jeg har i -øvrigt ikke diabetes, jeg er sund og rask og ikke overvægtig.

Venlig hilsen
Henriette

Hvor farlige er de 20 kilo for meget?

Kære Henriette,
Nej, jeg mener ikke, at det er sundt at leve uden fuldkorn.

Der findes talrige undersøgelser, der tyde-ligt viser, at fuldkorn har virkelig mange gode egenskaber for vores sundhed. Så jeg synes, det er ærgerligt at afskære sig fra det ved at være på en kur, hvor du skal undgå fuldkorn. Sundhedsstyrelsens anbefaling ligger også på 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer cirka til at spise en portion havregryn og en til to skiver rugbrød. Jeg er enig.


De 10 sundeste råvarer i verden

Fuldkorn er, når hele kernen fra kornet er anvendt. Fuldkornsmel kan for eksempel sagtens være fintmalet. Det har stadig alle de sundhedsmæssige kvaliteter, når bare hele kornet er anvendt.

De gode egenskaber er blandt andet masser af kostfibre, som giver en god mæthedsfornemmelse. Fuldkorn giver et stabilt blodsukker – en af årsagerne til, at Diabetesforeningen også anbefaler 75 gram fuldkorn om dagen. Det er godt for for-døjelsen, og det forebygger mange sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft (læs om en ny undersøgelse, der peger på lavere dødelighed – på s. 29, red.). Det viser sig desuden, at de mennesker, som spiser meget fuldkorn, sandsynligvis spiser sundere i det hele taget.


Hvilken meltype er sundest?

Jeg har ikke et indgående kendskab til LCHF, men det er dejligt, at I efter et par uger har det godt på kuren. Det er nok ikke på grund af fløde og bacon, men jeg giver dig ret i, at det er udeladelsen af sukker. Det er sund fornuft. Vi får ikke mineraler eller vitaminer med, når vi spiser sukker.

På lang sigt kan jeg dog ikke anbefale, at der er så meget mættet fedt i den mad, der skal spises på LCHF. Det har kroppen ikke godt af og slet ikke, hvis man har tendens til forhøjet kolesterol. Så mit råd til dig er at spare lidt på det mættede fedt og i stedet spise nogle fuldkornsprodukter. Det er sund fornuft for mig.

Kærlig hilsen
Gitte Wenneberg, klinisk diætist.


Hold dig opdateret! Få alt det bedste fra Magasinet Liv leveret direkte til din postkasse.


Bragt første gang i Magasinet Liv nr. 53.

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide