Det tager lidt af fornøjelsen, hvis du får forstoppelse første juledag, ikke?
Det tager lidt af fornøjelsen, hvis du får forstoppelse første juledag, ikke?© Getty Images

Sådan kommer du maveglad gennem julen

Få forklaringen på, hvorfor julemad kan være hård for fordøjelsen, plus 4 stensikre råd til at komme godt igennem med både sød og fed julemad i maven.

15. december 2022 af Gitte Høj

For mange af os er julen en sød og fed tid med knas, konfekt, æbleskiver og gløgg, desserter og fester. Dine smagsløg har højst sandsynligt en fest, mens dit fordøjelsessystem ser lidt ander­ ledes på den sag. Det er nemlig ikke så behageligt for systemet at blive bombet med fedt, sukker, salt og alkohol. Nu skal du høre hvorfor.

1. Derfor smager det så godt!

Fedt og salt er potente smagsforstærkere, som giver et sus, når det rammer tungen. På samme måde som sukker kan salt udløse endorfiner fra hjernen og skabe lykke og velvære i kroppen. Alkohol opfører sig som smagsforstærker i kombinationen med fed mad og binder den gode smag fra fedtet og opløser det i mundvandet. Det er altså helt naturligt, hvis du bliver forført af julens fede, salte og alkoholrige traditioner.

2. Alkohol giver motormave

Man ved dog, at især fedt og alkohol er en hård cocktail for fordøjelsessystemet. For mavesæk og spiserør be­tyder det mere mavesyre, en langsommere tømning af mavesækken og som følge deraf sure opstød. I tynd­ og tyktarm trækker alkohol væske ind i tarmen og øger risikoen for dehydrering og diarré. 

3. Fedt og forstoppelse går hånd i hånd

Fedtet sløver omvendt tarmens bevægelser, og det betyder, at maden bevæger sig langsommere igennem tynd­ og tyktarm. Den meget fedtholdige mad kan få maven til at gå i stå, give dig ubehag og i sidste eller værste ende forstoppelse.

4. Snacks giver sløv mave

Dine mellemmåltider kan endda også ændre karakter i løbet af december og bestå af chokolade, konfekt og småkager, og de mange snacks uden eksempelvis fibre gør det ikke nemmere for fordøjelsessystemet at ar­ bejde og få tarmen tømt.

5. På langs sætter sig på tværs

Samtidig spiser du måske så meget mere fedt, salt og sødt – også fordi du bare generelt spiser mere – at du oven i hatten føler dig mere oppustet, udmattet og træt og derfor har en trang til at ligge mere på langs og dermed også bliver mindre fysisk aktiv. Hvilket også er en udfordring for dit fordøjelsessystem. 

DE FIRE ALL IN ONE-LØSNINGER

1. Tyg godt og grundigt

Vær opmærksom på, at du ikke sluger din mad, men derimod tygger den grundigt. Mad opløses og blødgøres med spyt, som kommer fra spyt­ kirtler i mundhulen. Spyttet indeholder for­ døjelsesstoffer eller enzymer, som understøtter din fordøjelse.
Omvendt – tygger du ikke din mad ordent­ligt, vil du have en tendens til at spise (for) meget. Sætter du farten ned, når du også at opdage, at og hvornår du er mæt.

Prøv det på den her måde:
Øv dig i at tage en bid, og læg så bestikket fra dig. Tag fat igen, når maden er tygget og sunket.

2. Læg en grøn bund

Giv den fede sulemad lidt modvægt ved at tænke groft grønt ind. Den plantebaserede kost giver dig mange fibre og sunde stoffer, der holder din fordøjelse i gang. Du nedsætter risikoen for forstoppelse og sikrer, at du regelmæssigt får tømt tarmen.

Prøv det på den her måde:

En rødkålssalat med appelsin mætter og sætter gang i fordøjelsen. En grøntsagssuppe kan også være en overkomme­ lig og sund (for)ret til en julemiddag eller juledag. 

Måske kan I danse lidt flere gange rundt om træet, så maven ikke går helt i stå?
Måske kan I danse lidt flere gange rundt om træet, så maven ikke går helt i stå?© Getty Images

3. Move it, move it, move it

Vi kommer ikke udenom: Motion og alle former for fysisk aktivitet holder gang i tarmene, så du ikke bliver forstoppet og efterfølgende utilpas. Motion gør det nemmere at holde vægten, fordi du både øger energiomsætningen og for­ bedrer appetitreguleringen, så du ikke spiser mere, end du har brug for. Motion sætter gang i dine mave­ og rygmuskler, og det stimulerer tarmenes bevægelser, eller peristaltikken.

Prøv det på den her måde:
Hold pauser fra at sidde stille. Vær urolig, vend og drej dig. Skift stilling. Og fremfor alt: Rejs dig op. Gerne hver halve time.

4. Drik!

Væske understøtter arbejdet i tarmene. Mængden af væske har indvirkning på ind­holdet, der ryger i toilettet, som kan være tørt og hårdt, hvis du drikker for lidt.
Drik kun sparsomt under selve måltidet, fordi du kan risikere at skylle maden ned, før den er tygget ordentligt igennem, og det forringer resten af fordøjelsesprocessen.

Prøv det på den her måde:
Er det svært med det kolde vand i en kold tid, kan du gå modsat og drikke varmt. For eksem­ pel urtete eller grøn te.

Kilder: Videnskab.dk, Altomkost.dk, Forskning.no

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i december, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide