Kvinde med nødder
De smager så godt! Men hvor mange er egentlig for mange?© Getty Images

Kend din daglige kvote nødder

Yes, nødder er fyldt med fedt og olie. Så meget, at det jo bliver brugt i dine cremer. Men det er sundt fedt. Som faktisk arbejder på at fjerne dit mavefedt og booste dit hjernefedt. Spørgsmålet er bare, hvor mange du bør spise?

14. oktober 2019 af Gitte Høj

Nødder er en regulær sundhedssnack, som med et snuptag løfter din dagskost op på et sundere niveau. Det er en supersund og enkel vane, som du kan tage fat i allerede i dag. Og så sund, at du kan nyde den dagligt.

Faktisk takker det meste af din krop ja til et dagligt indtag af nødder.

Hvorfor er det så sundt at spise nødder?

Nødder gavner din krop på rigtigt mange punkter. Den lille råvare har i årevis interesseret forskere verden over, og derfor er der solid evidens på netop dette område. 

Nødder indeholder både en fin og mættende mængde fibre og en markant mængde fedt, som primært hører til i den sunde afdeling.

  • Går lige i hjerte og kredsløb: Et dagligt indtag af nødder er godt for din hjertesundhed og kan sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det er indholdet af især omega-9, som menes at beskytte dit hjerte. Nødder indvirker også gunstigt på dit kolesteroltal og er dermed samlet set også en gevinst for dit kredsløb. Det skyldes formentligt kombinationen af fibre og de sunde fedtsyrer.

  • Fjerner mavefedt: De mange sunde fedtsyrer betyder, at nødder er kalorietunge, men alligevel kan du typisk på grund af fedtets kvalitet tåle en håndfuld uden at frygte for, at vægten løber af med dig. Det høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer har nemlig en gunstig effekt på det fedt, som sætter på maven. De enkeltumættede fedtsyrer spiser simpelthen mavefedt. Dermed er nødder et smart trick, hvis du vil trimme figuren lidt eller bare holde den sunde slanke linje – uden at savne noget at gumle på.
  • Sænker blodtryk: Kniber det med at spise fisk, kan det være godt at være pjattet med valnødder. Valnødder indeholder nemlig den særlige fedtsyre ALA, som din krop delvist omdanner til de vigtige fiskeolier, som blandt andet sænker dit blodtryk.

Kvinde med en håndfuld mandler
Et dagligt indtag af nødder er blandt andet godt for din hjertesundhed.© Getty Images

Så mange nødder må du spise om dagen 

Vil du gerne tabe dig, kan du holde kvoten i stram snor. Eksempelvis svarer 20 mandler til cirka 100 kalorier. Men ellers giver det mening, at du spiser omkring 40 gram nødder om dagen. Det svarer til en mindre håndfuld. 

Nyd smagen, mætheden og tanken om, at gevinsten stryger direkte ind på den sunde konto.

Denne slags nødder bør du spise

Spis gerne så mange forskellige slags som muligt. Bland dem, du kan lide, på kryds og tværs. Fordi de har hver deres sunde fordele. Eksempelvis er mandler, hasselnødder og cashewnødder spækket med MUFA, som dækker over, at de indeholder enkeltumættede fedtsyrer, der blandt andet dæmper inflammation i kroppen.

Nødder i rå form

Gå så vidt mulig efter den rene råvare. Det vil sige de ubehandlede nødder. Dem, der ikke er ristede i salt eller sukker eller begge dele. Fordi begge dele kan tippe din sundhed til den negative side. 

For selv om du indimellem godt kan spise eksempelvis saltede peanuts, skal du være opmærksom på, at det kan være svært at stoppe igen. Og en stor dosis salte nødder kan være hårdt for dit blodtryk på grund af netop saltet

Du vil (garanteret) også kunne lide