Inge Tarnow
Inge Tarnow (51)© Thomas Dahl

Jeg testede anti-inflammatorisk kost i 21 dage

Inge Tarnow satte sig for at teste, om hendes ømme led og stive ryg kunne have glæde af en anden kost. 21 dage på antiinflammatorisk diæt gjorde en overraskende forskel. Hør hendes historie og få ekspertens bedste råd om anti-inflammatorisk kost.

11. august 2022 af Karen Greve

Jeg gik i gang, fordi

“Jeg har gennem længere tid haft et ubehag, der føles som en ømhed og stivhed i ryg, fødder og led. Det er ikke rigtigt smerter, men jeg kan mærke, at når jeg løber, spiller tennis eller går lange ture, kan det udløse en irritation bagefter. Jeg har været i udredning for alt muligt væmmeligt, uden at de fandt noget. Og jeg har overvejet, om det kan skyldes overgangsalder, og har prøvet forskellige kosttilskud, uden at det rykkede.

En dag foreslog min løbemakker mig at prøve antiinflammatorisk kost, fordi hun havde en veninde, der var glad for det, og kort efter faldt jeg tilfældigt over bogen 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost og købte den. Og gik i gang.” 

Sådan var min nye kost

“I bogen fik jeg en komplet plan for alle dagens måltider i en periode på tre uger, og jeg fulgte den fuldstændigt. Jeg er generelt sådan, at når jeg har brugt penge på noget, så bliver jeg stædig. Så skal det gøres ordentligt. Så jeg startede med at bruge for 800 kroner på Amazon.com på forskellige eksotiske ingredienser. Til gengæld droppede jeg dogmet om at undgå kaffe og alkohol helt og nøjedes i stedet med at skære lidt ned.

Med min nye kostplan fik jeg til morgenmad for eksempel chiagrød med æble og hindbær eller grød med aroniabær og hørfrø i stedet for brød eller mysli med mælk, som jeg plejer. Aftensmaden var lagt an på at få mange omega 3-fedtsyrer. Så masser af fisk, sunde olier og kål. Det smagte godt, og opskrifterne var enkle og velsmagende. Sådan noget som laks med bagt peber, hvidkålssalat og selleri. Jeg prøvede også at bage af gedefeta og sød kartoffel.


Men fisk er jo ret dyrt. Ligesom brøndkarsesuppe – er du klar over, hvad det koster til en hel familie? Desuden stod jeg flere gange og lavede separat mad til mineteenagedrenge, for de var ikke altid så interesserede i at få det, jeg skulle have. Så det er en kostplan, der kræver både tid og penge. Opskrifterne er heller ikke specielt klimavenlige, hvis jeg skal være lidt kritisk.” 

Inge Tarnow
© Thomas Dahl

Inge Tarnow (51)

  • er projektdirektør.

  • har en kæreste og er mor til Andreas på 21, Magnus på 17 og Oscar på 13 år. 

Sådan reagerede min krop

“Den første uge havde jeg det underligt i maven. Det er svært at forklare præcist. Jeg havde lidt uro, men det gik over. Så begyndte jeg at smide lidt vægt, og efter 10 dage kunne jeg mærke, at jeg fik fladere mave, jeg var mindre oppustet. Det var en god fornemmelse.

Efter 10-15 dage fik jeg sådan en lethed i kroppen. Og så er det mærkeligt – for jeg tror jo ikke på sådan noget – men de gener, jeg havde i ryg og led generelt, de forsvandt simpelthen. Var det så på grund af kosten, eller skete der noget hormonelt i min krop i de tre uger, jeg testede? Det var en periode, hvor jeg ikke løb så meget. Det kan godt have betydet noget. Men jeg var til styrketræning og yoga og løb en smule, så jeg bevægede mig. Og mine gener i ryggen forsvandt, og jeg havde ikke de her led-ting.” 

Min plan er nu

“Jeg gennemførte 21 dage, og det var en god oplevelse. Men jeg må sige, at da jeg nogle måneder senere ville prøve igen, måtte jeg opgive. Der havde jeg mere travlt med arbejdet og simpelthen ikke nok båndbredde til projektet.

Jeg vil egentlig gerne prøve den der fornemmelse af lethed i kroppen igen. Mine skavanker forsvandt umiddelbart, men kom tilbage efter en måneds tid, og jeg vil gerne tjekke, om de forsvinder igen, hvis jeg holder kostplanen.

Desuden tror jeg helt generelt, at det er sundt at prøve at ændre vaner indimellem – også intellektuelt. Prøve at sætte sig ind i noget nyt. Efterprøve, hvad de her føde- varer kan? Der er bred enighed om, at omega 3-fedtsyrer er sunde, og det er jo indiskutabelt godt at fjerne sukker og slik, men er alt om antiinflammatorisk kost sandt? Det ved jeg ikke. Det er sundt at blive rusket op i, men det er bare virkeligt svært at ændre vaner på den lange bane.” 

Mit bedste tip er

“Sørg for at planlægge. Kig en uge frem. Jeg så kun en dag frem. Hvis jeg havde planlagt at købe ind til en uge, ville det have gjort alt nemmere. Det tager ikke lang tid at lave opskrifterne, især ikke hvis det hele er i køleskabet, og det hele er velsmagende.” 

Ernæringsterapeut Louise Bruun
Ernæringsterapeut Louise Bruun© PR

Ernæringsterapeut Louise Bruun

  • er ernæringsterapeut og afholder blandt andet kurser i antiin­flammatorisk livsstil med opskrifter, mad­planer og træning. 
  • Er desuden forfatter til flere bøger om kost og sundhed – som for eksempel Sund og slank med 5:2, 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost og senest og lige nu: Min grønne rejse. Louisebruun.dk 

Ekspertens råd om anti-inflammatorisk kost

HVAD: “Helt enkelt handler det om at spise en mere plantebaseret kost, mindre animalsk, men gerne fisk, kylling og æg. Planterne gør forskellen for vores helbred. Så flere fede fisk, kål, nødder, avocado, ingefær og bær og ingen sukker, alkohol og fastfood,” siger Louise Bruun.

HVEM: “De mennesker, som deltager på mine onlineforløb om anti- inflammatorisk kost, kommer med forskellige smerter i kroppen. De kan have diagnosticeret gigt, men kan også have uforklarlige smerter. Eller de kan have stress, sove dårligt, have nedsat energi eller dårlig fordøjelse. Det sidste er efterhånden en folkesygdom. Nogle skal komme sig oven på en kræftsygdom. Hvis du har en ubalance i kroppen, så ville jeg straks gribe til antiinflammatorisk kost.”


HVORFOR: “Det giver energi, overskud og ro i maven. Inflammationer driver mange livsstilssygdomme. Det er en form for betændelse, som kan måles i blodet, og der er masser af forskning, som viser, at en plantebaseret kost sammen med æg og masser af fisk nedsætter inflammation. Fordøjelsen bliver altid bedre, og det er vigtigt at arbejde på fordøjelsen, for meget utilpashed i kroppen starter der. I starten kan det virke besværligt at spise antiinflammatorisk, men når du har prioriteret det et stykke tid, bliver det bare noget, du gør.”

HVORDAN: “Det er et vigtigt råd, at små skridt kan være vejen frem. Hvis du vil alt på en gang, knækker du lettere nakken på det. Så måske skal du begynde med bare at spise antiiflammatorisk til morgenmad? Jeg gør ikke selv noget 100 procent, jeg nøjes som regel med de 80%, som giver bedst mening for mig."

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i juni, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide