Læs også

Nødder i glasbøtter

Feder nødder?

Hvorfor er jeg så oppustet efter frokost?

Der er jo nok en sammenhæng mellem frokosttallerknen og den oppustede mave. Men hvad skal der da ligge på den (tallerknen, altså)?

24. maj 2013 af Redaktionen / Foto: Getty Images /

Frokost uden bivirkninger
Æv. Min mave buler ofte ud efter frokost. Jeg har læst, at gær, mel, sukker og vist også meget andet gør det værre. Er det rigtigt? Hvad skal der ligge på min tallerken, hvis jeg vil undgå en oppustet mave?
Tine


Kære Tine
Årsagen til, at maven er i uorden, er ofte en kost, som er for fiberfattig og sukkerholdig. Især sukkerholdige drikkevarer som sodavand kan skabe problemer, fordi kroppen søger at mindske den høje koncentration af sukker i tarmen, og derfor bliver der trukket væske fra blodbanen ind i tarmen, hvilket udspiler tarmen og giver uro.
Mange af de madvarer, vi spiser, er raffinerede. Det betyder, at de er blevet industrielt fremstillet eller ændret på i forhold til deres oprindelige form. Og derfor bliver kosten underlødig, og det bliver en udfordring at få nok fibre, vitaminer og mineraler.
Sørg for at få fibre nok, gerne 30 gram om dagen. Det kan du få ved at spise: 2 skiver rugbrød, 1-2 skiver fuldkornshvedebrød, 2 stykker frugt, 300 gram grove grøntsager eller 1 dl havregryn.
Drik rigeligt med vand, og undlad at hælde alt for meget kaffe indenbords. Mange har god gavn af at bruge produktet Husk, som er psyllium-frøskaller, der er fibre. Og regelmæssig motion er også en faktor, når maven skal holdes sund.
Kærlig hilsen Gitte Wenneberg, klinisk diætist

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 15 år, Lotte Paarup, fysioterapeut. forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætisk gennem 11 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

 

D'damer - brevkassebestyrerne!

 

Seneste

Måske er du interesseret i...