Læs også

Nødder i glasbøtter

Feder nødder?

Mel og brød

Hvilken type mel er egentlig sundest?

Der er forvirring om mel. For er spelt nu så sundt, og hvad er det der kamutmel for noget?

25. februar 2013

Mel-forvirring

Jeg elsker at bage boller og brød og synes, det er spændende med de mange forskellige melblandinger på markedet. For nylig spurgte min teenagedatter mig imidlertid om, hvilken meltype der var sundest? Jeg svarede spelt, men googlede det efterfølgende, og her stod der flere steder, at spelt ikke er sundere end hvedemel - medmindre der er tale om grovspelt. Er det sandt? Og hvilken meltype er så sundest? Jeg har også læst, at der skulle være kommet en ny type mel nemlig kamutmel, hvad er det? Håber I kan hjælpe mig ud af min mel-forvirring?

Irene, 49 år

Kære Irene,

Jeg kan godt forstå, du er forvirret! Der har været meget snak om spelt - ja det er næsten blevet en hel kultur! Sandheden er, at spelt stort set har samme næringsværdi som almindeligt hvedemel, der jo ofte er temmelig udskældt for at være usundt. Begge dele er sådan set fint nok at spise indimellem, men det, der gør mel - og dermed også brød - sundt eller usundt, er, hvor meget af hele kernen, der er bibeholdt.

Det sundeste mel er derfor fuldkornsmel, som defineres ved, at hele kernen er anvendt. Det kan være i form af det hele korn som for eksempel rugkerner, hvedekerner eller havregryn, men fuldkorn kan sagtens være forarbejdet til for eksempel grahamsmel. Det, der betyder noget, er, at hele kornet er anvendt. I meltyper som for eksempel hvedemel og ikke-groft spelt er skaldelen sigtet fra, og det er kun det inderste i kernen, der er anvendt. Men der sidder rigtig meget sundhed i skaldelen: fibre, vitaminer og mineraler. Kamut kaldes også kæmpedurum og er dermed en hvedesort. Det, der gør kamutmel anderledes, er, at hele kornet skal være anvendt. Det er dermed pr. definition et fuldkornsprodukt, og det giver et lækkert og sundt brød. God fornøjelse med brødbagningen!

Gitte Wenneberg, klinisk diætist

Du vil (garanteret) også kunne lide