Hvad er det sundeste bær?

Valgmulighederne er mange ... men hvilke bær er de sundeste for kroppen? Få diætistens svar her!

7. maj 2015 af Redaktionen

Jeg synes så tit, jeg hører om et nyt vidunderbær. Så er det blåbær, så er det goji, så er det acai. Så én gang for alle: Hvilket bær er det sundeste for min krop?

Venlig hilsen
Susi

 

Kære Susi
Bær er det nye sort, når vi snakker sundhed. Og præcis de tre bær, du nævner, er super hypede. Der er for eksempel gojibær i den bodylotion, jeg bruger for tiden!

Og der er god grund til, at bær bliver brugt til at sælge sundhed. Det er nemlig rigtig sundt at spise bær, men ét bær kan ikke fremhæves som det sundeste. Der er ingen videnskabelig ­dokumentation for, at de tre nævnte bær er sundere end andre bær. Så det sundeste, du kan gøre, er at spise en variation af alle de bær, du godt kan lide.

Årsagen til, at bær er så sunde, er deres lille størrelse. De fleste af de sunde stoffer sidder i skallen, og bær har en stor overflade af skal i forhold til indhold. Du får altså meget sundhed pr. gram bær.

Bær indeholder også masser af antioxidanter. Faktisk er det de farvestoffer, der giver bær deres røde, blå og lilla farver. Bær indeholder også B-, C- og E-vitaminer og kostfibre og mineraler som magnesium, kalium, fosfor og jern. Kalorieindholdet er lavt med ca. 50-100 kalorier pr. 100 gram. En håndfuld bær svarer til et stykke frugt. Bær beskytter os mod en række livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme – og faktisk også mod rynker!

Så spis løs af bær. Når der er sæson, er de allersundest, men uden for sæsonen er det helt fint at spise frosne bær, for når bær fryses ned, bliver der sat en stopper for nedbrydelsen af de sunde stoffer.

Kærlig hilsen
Gitte, klinisk diætist

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 16 år, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist i 12 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide