Hvad er det med de antioxidanter?

Hvad er det nu, antioxidanter beskytter imod, og hvilken kost skal jeg spise, for at få dem? Diætisten har svaret til dig.

12. februar 2015 af Redaktionen

Kære brevkasse,
Jeg er forvirret over alt det med antioxidanter. Så skulle vi spise blåbær, så var det alligevel ikke nogen mirakelkur. Kan du ikke forklare mig, hvad det er, hvad de beskytter mig imod, og fra hvilken kost jeg bedst får dem?

Venlig hilsen Tina

Kære Tina,
Antioxidanter er stoffer, som kan modvirke skader på celler og væv, der forårsages af frie radikaler. Frie radikaler er med til at udvikle hjerte-kar-sygdomme, kræft, ledegigt og grå stær. De er ikke årsag til disse sygdomme, men bidrager til de skader, der kommer på celler og væv, og som dermed udløser symptomerne. Balancen mellem antioxidanter og frie radikaler kan forskubbes, når kroppen udsættes for belastninger som tobaksrøg, luftforurening, kraftig sol, radioaktivitet, lægemidler, hård fysisk aktivitet, iltmangel og betændelse.

Antioxidanter i maden er for eksempel C-og E-vitamin. Mad med mange grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter nedsætter risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme og visse typer af kræft. Også te og rødvin har antioxidative virkninger. Foruden vitaminer og mineraler indeholder maden mange andre kemiske stoffer, der måske fungerer som antioxidanter. Så længe du får antioxidanter gennem maden, vil du aldrig opleve problemer med farlige doser, men måske heller ikke den store mirakelkur. Men hvis du tager store doser antioxidanter i tabletform, kan de være mere skadelige, end de kan gavne. En almindelig vitaminpille indeholder ikke disse høje doser og er udmærket at supplere sin almindelige mad med.

Spis masser af frugt og grønt og grove brødtyper, drik te og lidt vin, så vil du få antioxidanter, uden at du behøver bekymre dig.

Venlig hilsen
Gitte Wenneberg, klinisk diætist

 

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide