Hurra for klemmen

Undskyld, men har du set en gammeldags klapsammen-mad for nylig? Også kaldet for en klemme. Den består af to stykker brød, der er lagt sammen med noget imellem, og jeg har ofte en på mig.

4. juni 2014 af Gitte Høj

Efter min mening har en klap sammen-mad stadig sin sunde berettigelse, fordi den giver en god, stabil energi. De fleste af os er optaget af, hvordan vi kommer igennem dagen, uden at blodsukkeret styrtdykker, og vi triller ned ad stolen af træthed.

Her kan jeg godt skrive op og ned af stolper om, hvad du skal spise for at blive siddende på stolen med rank ryg, energi i øjnene og et stort, bredt jeg-har-stadig-overskud-selv-om-klokken-er-15-smil.

Men. Mon ikke, at du har fanget, at det handler om at spise langsomt optagelige madvarer, der stille og roligt frigives til blodbanerne og dermed tilfører dig en lind strøm af energi i et passende tempo? Du ved nok også, at du skal sige nej til kager, slik og hvidt brød, fordi det sender dit blodsukker til himmels og dig durk i kulkælderen efterfølgende, så du allermest føler for en lang lur.

Der er ingen grund til at gøre tingene komplicerede, og derfor vil jeg minde dig om en gammeldags klap sammen-mad. Vælger du noget lækkert, groft rugbrød, skal du gøre dig voldsomt umage, hvis din klemme ikke bliver et sundt indspark til en begyndende træthed og knurren i maven.

Groft rugbrød er spækket med fibre og i sig selv en gave til dit blodsukker, og derfor kan du tillade dig at kombinere med stort set alt. Mørk pålægschokolade, lidt honning, skinke, laks eller lidt ost. Og jo, du kan selvfølgelig godt lave en mere avanceret version med salat, pesto, humus, soltørrede tomater og avocado - og vupti, så det hedder en rugbrødssandwich.

Jeg vil bare minde dig om, at den oprindelige klemme også er sund og uendelig nem at smække sammen og proppe i tasken.

Selv har jeg gjort det til en vane at have en klemme med, når jeg er på farten og ikke rigtig kender dagens (mad)program. Selv i den fladeste udgave kan jeg blive noget så glad, når jeg kommer i tanker om, at jeg har forsyninger med. Klemmen er blevet min gode ven.

Du vil (garanteret) også kunne lide