Hjælp, jeg er sukkerjunkie!

En læser bliver direkte irritabel, hvis hun ikke får slik hver dag. Diætisten guider hende ud af sukkerafhængigheden.

5. november 2015 af Redaktionen

Hjælp, jeg er sukkerjunkie!

Kære brevkasse,
Jeg er 47 år og en værre slikmund! Faktisk vil jeg næsten kalde mig selv sukkerjunkie. Kan godt starte dagen med et par vingummier, hvis der står en skål på mit bord, og ud på eftermiddagen skal jeg simpelthen have slik, ellers bliver jeg irritabel. Jeg er træt af at have det sådan, hvad kan jeg spise i stedet?

Venlig hilsen
Christina

Kære Christina,
Der bliver snakket meget om sukkerafhængighed. Jeg tror meget mere på den psykiske afhængighed eller snarere vane.


Se, hvad der er sundest af slik og tørret frugt


Jeg tror, vi alle kender trangen til noget sødt. Udfordringen handler om, hvordan du klarer det, når kroppen ‘skriger’ efter sukker! Først og fremmest skal du undgå at blive for sulten, for det er typisk, når blodsukkeret er lavt, at kroppen kræver at få noget her og nu, og når du først er sulten, er det tit de nemme løsninger, der frister. Sørg for at spise dig ordentligt mæt i noget sundt og mættende til frokost, gerne rugbrød eller andet groft brød. Vælg også gerne proteiner, da de mætter godt i lang tid. Du får for eksempel protein fra magert kød, fisk eller magre mælkeprodukter. Spis også gerne noget mere fiberrigt, for eksempel grøntsager. Vælg de tunge og ikke-vandholdige grøntsager som gulerødder, broccoli, kål og rodfrugter. Når du har en god base og er mæt, er det nemmere at modstå fristelserne om eftermiddagen.


Magasinet Livs sundhedsredaktør: Sådan styrer jeg min sukkertrang


Mit næste råd handler om tilgængeligheden af det slik, du føler dig afhængig af. Ryd skuffer og skabe for fristelserne, og lad være med at have det på lager. Gør det svært tilgængeligt. På den måde er du mindre tilbøjelig til at fylde dig med slik. Så væk med skålen med vingummier, og lav en aftale med dig selv om, at vingummi og slik fra morgenstunden ikke er i orden.

Det er ikke let at ændre vaner, så hvis du i mange år har spist slik om eftermiddagen, vil det blive svært at ændre, men ikke umuligt! Held og lykke!

Hilsen
Gitte Wenneberg, klinisk diætist

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide