Læs også

Nødder i glasbøtter

Feder nødder?

Frit lejde til sukkerfrit slik?

Der er godt nok færre kalorier i, men sundt? Nej, desværre. Og hvad med risikoen for kræft?

18. juni 2015 af Redaktionen

Kan jeg bare spise sukkerfrit?
Jeg er den vildeste slikmund. Og så lykkelig over, at jeg har fundet sukkerfrit slik. Og så er det, at stemmen dukker op: Kan det passe, er det sundt nok? 

Venlig hilsen
Trille


Hej Trille,
Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt - og det er det også! Sukkerfrit slik kan vist ikke betegnes som sundt. Det indeholder færre kalorier end slik med sukker, men der er bivirkninger.
Sødemidler kan opdeles i, om de er energigivende eller ej. Og de er:
Energigivende sødestoffer, også ­kaldet sukkeralkoholer: sorbitol, manitol, xylitol, isomalt og fruktose.
Ikke-energigivende sødestoffer: sakkarin, cyklamat, aspartam, acesulfam K.
Du kan ikke spise sukkeralkoholer, som bruges mest i slik, ubegrænset. De feder halvt så meget som sukker og kan fremkalde diarré, hvis du spiser dem i større mængder. Vurderingen er, at diarré næppe vil forekomme, hvis den samlede indtagelse af sukkeralkoholer ligger under 20 gram per person per dag. Symptomerne af et overdrevent forbrug varierer fra tarmluft til diarré.
De ikke-energigivende sødemidler (uden kalorier) bruges mest i light-drikke, og der er ikke fundet bivirkninger, så derfor har man ikke nogen maks. anbefaling for voksne.
Så ingen forhøjet risiko for kræft - men for mavekneb.

Kærlig hilsen
Gitte Wenneberg, klinisk diætist

D' dygtige damer (fra venstre): Pia Koefoed, Gitte Wenneberg og Lotte Paarup.

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide