Nødder i glasbøtter
© iStock

Feder nødder?

En læser skriver ind og spørger, hvad hun skal vælge i forhold til kalorier, når hun vil spise sundt slik - altså nødder, mandler og rosiner! Få diætistens svar her.

3. marts 2016 af Redaktionen

Jeg er 41 år og normalvægtig med en lille tendens til at blive buttet. Jeg vil gerne spise sundt, men har også en sød (og fed) tand. Jeg kan stille lækkersulten med nødder, mandler og rosiner, men der er jo ret mange kalorier i. Er der noget af det sunde slik, som er bedre end andet?
Charlotte


Kære Charlotte
Det hurtige svar er: Ja, nødder og mandler feder. Der er lige så mange kalorier i nødder og mandler som i chokolade. Der er dog også det gode ved nødder og mandler, at de er fulde af sundt fedt. Det feder lige så meget som usundt fedt, men er bedre for vores blodårer. Så nødder og mandler er sunde, men skal spises i begrænset mængde, hvis du vil holde vægten.
Tørret frugt som dadler, figner, abrikoser, svesker og rosiner er kaloriemæssigt på niveau med lakrids og vingummi. Tørret frugt har et kalorie- og sukkerindhold, der er fem-seks gange højere end frisk frugt, så de friske frugter er altså et bedre valg rent kaloriemæssigt. Tidligere indgik både tørret frugt og nødder og mandler i de anbefalede 300 gram frugt fra Fødevarestyrelsen. Det gør de ikke længere med den begrundelse, at de er alt for kalorieholdige.
Derfor er mit bud: Spis nødder, mandler og tørret frugt som sundt slik og med måde.

Med venlig hilsen

Gitte Wenneberg
Klinisk diætist

 

Spørg om sundhed!

Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge gennem 16 år, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist i 12 år. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide