Fås sundhed på glas?

2. juli 2015 af Redaktionen

Kære brevkasse,

Jeg spiser grønt og fuldkorn hver dag og indtager ikke sukker, kaffe og sprut i rå mængder. Men når jeg går forbi hylderne med kosttilskud, kommer jeg alligevel i tvivl. For skal jeg supplere min kost med kosttilskud?

Venlig hilsen Pernille

Kære Pernille
Jeg kan godt forstå, du spørger, for med det overvældende udbud af kosttilskud på hylderne tænker man jo, at der må være et eller andet at hente for sundheden, skønheden eller noget helt tredje i de små krukker.

Helt generelt har du ikke behov for supplerende kosttilskud, når du lever sundt, og det lyder det til, at du gør. Netop frugt, grønt og fuldkorn har en faktor X, en unik sammensætning, hvor naturen langt overgår, hvad mennesket endnu har lært at sammensætte i en pille. Så kosttilskuddet kan ikke måle sig med den ægte vare.

Fiskeolie eller omega 3-fedt ved man en masse om. Der er lavet meget forskning omkring det supersunde fedtstof, som mindsker risiko for blodprop i hjertet og dæmper betændelsestilstande. Hvis ikke du spiser 300 gram fisk om ugen, vil jeg anbefale dig at tage tabletter med det.

 Ellers vil jeg ikke anbefale dig bestemte kosttilskud, men nævne nogle kosttilskud med dokumenteret effekt:

  • Ingefær kan afhjælpe transportsyge.
  • Baldrian kan bidrage til at falde hurtigere i søvn.
  • Hyben kan lindre smerter og forbedre bevægeligheden ved slidgigt.
  • Aloe vera hjælper på sårheling.
  • Solhat har en stimulerende virkning på immunforsvaret.
  • Perikon hjælper på let depression.
  • Hvidløg har en lille effekt på sammensætningen af kolesterol i blodet og muligvis også på blodtrykket.

Det et et spændende marked, som vi sikkert bliver klogere og klogere på. Men jeg tror stadig på, at sundheden findes bedst i råvarerne selv.

Kærlig hilsen Gitte, klinisk diætist.

Spørgmålet er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 23.

Spørg om sundhed! Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide