Moden kvinde drikker et glas vand
Bund, eller resten i håret! © Getty Images

Får du nok vand? Følg disse 5 råd, og kom i mål med de anbefalede mængder

Små skavanker kan ofte forklares med, at du får for lidt at drikke. Det positive er: At når du så husker at tanke op, mærker du lynhurtigt forskellen!

17. marts 2020 af Gitte Høj

Læg en strategi for dit indtag af vand, og forebyg på den måde både hovedpine, træthed og øget appetit. Strategien handler først og fremmest om, at du sørger for at få drukket nok væske hver eneste dag. 

Og hvor meget er det så? En tommelfingerregel er, at du har brug for to liter væske dagligt. Som så selvfølgelig også afhænger af, hvor meget du bevæger dig og sveder og dermed forbruger. 

Hvorfor er det så sundt at drikke vand?

Vand og væske er en hjørnesten i din sundhed, eftersom vand indgår i stort set alle din krops processer, og du udskiller dagligt væske gennem udånding, sved, urin og afføring. Et væsketab, som netop skal dækkes ind af dit væskeindtag.

Mindre appetit

Som 40+ har du måske opdaget, at det indimellem kan være svært at mærke, om du er tørstig. Det er ikke ualmindeligt, at fornemmelsen for tørst bliver nedsat og forveksles med følelsen af sult. Hvilket kan betyde, at der ryger mad ind, selv om din krop egentlig har brug for væske, og der på den baggrund kan sætte sig nogle overflødige kilo på sidebenene. Eller mere sundhedsrisikabelt: På maven og rundt om organerne.

Moden kvinde tager mad i køleskabet
Det er ikke ualmindeligt, at fornemmelsen for tørst forveksles med følelsen af sult.© Getty Images

Mindre hovedpine og træthed

Har du hovedpine, kan det skyldes væskemangel. Det samme gælder træthed og udmattelse. Ligesom tømmermænd på samme måde ofte også er udtryk for dehydrering.

For mangler du væske, vil det typisk gå ud over din koncentrationsevne og eksempelvis gøre dig sløv og mindre skarp og hurtig i hatten.

Slimhindesmørelse

Væske holder også dine slimhinder sunde og intakte, så de kan bekæmpe infektioner.

Tarmrenser

Det gælder også for dit tarmsystem, som har brug for væske for at kunne udnytte kostfibrene i kosten, som er med til at skubbe maden gennem tarmene.

Moden kvinde drikker et glas vand
Din krop har brug for vand. Og nok af det.© Getty Images

Og hvordan kommer du så i gang med at drikke mere vand? Det skal vi sige dig! Det handler om gode ritualer, mål og en smule kreativitet. Følg nedenstående fem råd, og du er hjulpet godt på vej til at få dine to liter væske dagligt.

1. Indfør vandritualer

Indfør et par faste ritualer som at drikke et glas vand, når du står op, og et, når du går i seng. Fletter du dine nye vaner sammen med gamle, bliver de nemmere at huske.

2. Sæt dig vandmål

Beslut dig for, at du vil drikke en halv liter vand om formiddagen og en halv liter vand om eftermiddagen. Det vil sige, at du fylder en halvliters flaske med vand fra hanen, når du møder på jobbet, og en efter frokost. Og om eftermiddagen skal flasken være tømt.

3. Lav dit eget vand

Kan du hurtigt overse, hvor spændende du synes vand smager? Så pep dit vand op med bær, granatæblekerner, skiver af citrusfrugter, vandmelon i småtern, mynteblade, lakridsrod, frisk ingefærrod eller agurkestrimler, og nyd de forskellige smage!

4. Tæller ikke

Te og kaffe er også væske, mens sukkerholdige drikke ikke bør tælle med på grund af kalorierne. I stedet kan sodavand, saftevand og juice være noget ekstra, du får en gang imellem.

5. Tæller også

Spis også dit vand. En del frugt og grønt indeholder masser af vand. For eksempel agurk, peberfrugter, gulerødder, jordbær, citrusfrugter og melon.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. februar 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide