De fleste af os spiser for meget salt. Cirka 8 gram om dagen bliver det til. Sundhedsmyndighederne vil gerne have os til at halvere vores daglige indtag eller i det mindste sænke mængden til 5 gram om dagen, hvilket cirka svarer til en teskefuld. Og kaldes for et moderat forbrug!
Hvorfor bør du spise mindre salt?
Et højt saltforbrug indvirker på dit blodtryk og skubber det opad. Derfor forholder det sig sådan, at jo mere du sparer på saltet, jo lavere er dit blodtryk.
- Du kan ikke få for lidt: Stort set ingen overholder anbefalingen om de 5 gram salt, og således er der heller ikke en reel risiko for at få for lidt salt. For du har jo omvendt også brug for lidt salt, idet det er afgørende for din væskebalance og medvirker til, at dine celler kan transportere næringsstoffer og ilt rundt i din krop.
- Mindre højt blodtryk: Forhøjet blodtryk er ikke godt for kroppen, hvis det står på gennem lang tid. Hvilket det kan, fordi du typisk ikke kan mærke et forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk betyder, at trykket i kroppens pulsårer er for højt, og det belaster både dit hjerte og dit kredsløb.
- Mindre risiko for blodpropper: Et vedvarende højt tryk kan give skader på dine blodkars vægge og er ydermere årsag til, at der bliver aflejret kolesterol, andre fedtstoffer og kalk også i dine blodkar. Det kan medføre de indsnævringer, som forhindrer en optimal gennemstrømning af blodet, og er på den baggrund en risikofaktor for blodpropper

4 tips til mindre salt
Men hvordan skærer du så ned på mængden af salt, tænker du. Det skal vi sige dig. Der er nemlig fire ret simple ting, du kan gøre for at få styr på dit saltindtag. Læs bare her.
1. Bag dit eget brød
Frem med dejfadet, og bag dit eget brød. Så styrer du saltindholdet og kan på en nem måde spare en del salt. Det er dog ikke smart helt at undlade salt, når du bager brød, fordi salt indvirker på både smag og konsistens.
2. Find andre forstærkere
Mange smagsforstærkere som for eksempel sojasovs, ketchup, bouillonterninger og pesto er med i den store gruppe af skjulte kilder til salt. Derfor kan det være smart at finde nye smage som et modtræk til for meget salt.
Forsøg dig eksempelvis med flere krydderier, flere friske krydderurter, eddike, frisk chili eller frisk ingefær.

3. Nyt pålæg
Skru ned for det traditionelle og ofte meget saltholdige kødpålæg som for eksempel skinke og spegepølse, og tænk i stedet pålæg på en mere utraditionel måde. Især rester fra aftensmaden er oplagte at spise dagen derpå med brød til eller under.
Grønne deller, tærter, fisk eller kylling egner sig fint som pålæg. Det samme gør en del grøntsager – tomater, agurk, peberfrugter, blomkål. Som du kan bage i ovnen eller vende hurtigt på panden.
4. Lav selv dine snacks
Jo, det er lækkert med de saltede snacks som peanuts, saltmandler og chips, men her kan du på en dag med overskud også lave dine egne knapt så saltede alternativer.
Smid en håndfuld blandede nødder og kerner på panden eller i ovnen med krydderier som det primære og en knivspids salt. Det samme gælder tyndt skårede kartofler eller rodfrugter, som du også kan bage i ovnen med lidt olie og en smule salt.
Kilder: Forskning.no, Foedevarestyrelsen.dk, Sundhed.dk
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 4. juli 2019.