Få styr på dine olier

Hvis du kender du din olie, får du det bedste fra den. For olie skal der til.

10. september 2015 af Redaktionen

Kære brevkasse,
Hvordan er det nu med olie? Der er så mange, der er sunde, men hvilken er sundest at bruge i sa­later? Hvilken er sundest at stege i? Og hvilken er bedst at spise, hvis jeg gerne vil have en mere smidig og livlig hud?

Gitte

Hej Gitte

Helt generelt er flydende fedt og dermed også olier sundt fedt. Men det er rigtigt, at nogle egner sig bedre til stegning, mens andre helst ikke skal bruges til opvarmning.

Det er fedtsyresammensætningen, altså om det er flerumættet fedt eller enkeltumættet fedt i olierne, der afgør, om det er godt eller dårligt til opvarmning. Det flerumættede fedt oxideres (iltes) lettere og danner sundhedsskadelige stoffer langt hur­tigere end det enkeltumættede fedt.

Vælg derfor olier med et højt indhold af enkeltumættet fedt som de olier, du vil stege i. Olivenolie er rig på enkeltumættede fedtsyrer. Rapsolie er ligeledes et godt valg til stegning og opvarmning. Vindruekerneolie kan også bruges til stegning, men her du skal være mere varsom, når du opvarmer.

Olier, der ikke er gode at opvarme, men som er sunde og smager godt kolde, er for eksempel valnøddeolie, andre nøddeolier, tidselolie og græskarkerneolie.

Og jeg tror, at når vi spiser de sunde fedtstoffer, og kroppen er sund og rask, vil vi også udstråle sundhed.

Kærlig hilsen
Gitte ­Wenneberg, klinisk diætist

Spørg om sundhed!
Har du et spørgsmål om sundhed? Vi har panelet, der kan svare: Pia Koefoed, praktiserende læge, Lotte Paarup, fysioterapeut, forfatter og foredragsholder samt Gitte Wenneberg, klinisk diætist. Skriv til os på liv@magasinetliv.dk. Hvis dit spørgsmål bliver valgt, får du også svar på mail.

Du vil (garanteret) også kunne lide