Moden kvinde laver mad
Har du rester fra aftensmaden, så brug dem som pålæg i stedet for fabriksfremstillet skinke eller fisk på tube.© Getty Images

Drop færdigretterne – og lev længere!

Forarbejdet mad kan forkorte dit liv – og jo mere af det, jo værre. Forklaringen får du her!

27. august 2020 af Redaktionen

Pålæg, pulversovs og frysepizzaer. Der findes mange forarbejdede madprodukter på markedet, som kan friste, men nu understreger et stort studie, hvorfor der i høj grad er grund til at gå efter friske varer i stedet.

Studiet fulgte 44.000 voksne, og det viste sig, at jo mere forarbejdet mad de spiste, jo mere steg deres risiko for tidlig død. Ret præcist betød det, at hver gang andelen af stærkt forarbejdede fødevarer i kosten steg med 10 procent, var der en 14-procents øget risiko for at dø i løbet af de syv år, studiet strakte sig over.

Hvad kendetegner forarbejdet mad? 

Ifølge forskerne er stærkt forarbejdede fødevarer dem, der indeholder flere forskellige ingredienser såsom salt, sukker, fedt, sødemidler og farvestoffer og har været igennem en række industrialiserede processer. Det kan for eksempel være færdigretter, kødpålæg, bacon og købekager.

3 sunde byttehandler

  • Byt vingummi ud med... mørk chokolade! Du slipper for et væld af tilsætningsstoffer og får i stedet antioxidanter.
  • Byt forarbejdet kødpålæg ud med... æg! Du undgår en masse salt og konserveringsmidler og får flere vitaminer. 
  • Byt færdiglavet fiskefrikadelle ud med... frisk fisk! Du får flere omega-3-fedtsyrer og mere D-vitamin og undgår salt og tilsætningsstoffer.

Kilde: Jama

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 4. juni 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide