Kvinde spiser grøn salat med bønner og avocado
Grønt og godt for din 40+ krop! © Getty Images

Din nye sunde vane: Spis grønt til alle dine måltider

Det behøver ikke at være hverken besværligt eller tidskrævende at skrue op for grøntsagerne. Tværtimod. Og gør du det hele tiden, bliver det netop det, der gør forskellen!

24. februar 2020 af Gitte Høj

Beslut dig for at snuppe lidt grønt til alle dine måltider. På den måde spreder du dagens kvote – som officielt er på 300 gram, ekskl. kartofler, og som uofficielt er på ‘all you can eat’ – og du undgår at tabe pusten i et råkostbjerg. Mens du samlet set indtager mere af den plantemad, som er så sund for dig.

Hvorfor er det så sundt at spise mere grønt?

Holder vægten:

Grøntsager indeholder relativt få kalorier pr. 100 gram, hvilket betyder, at du kan spise dig mæt for meget og samtidig begrænse pladsen og lysten til meget andet mad. Hvilket gør det nemmere for dig at holde vægten, og netop din kropsvægt er en hjørnesten i din 40+ sundhed. 

Særligt på din mave må der ikke sætte sig for meget fedt, for så får dine organer det for hårdt.

Kan være værn mod kræft:

Man mener også, at overvægt kan øge risikoen for visse former for kræft. Det gælder eksempelvis kræft i bryst, livmoder og tarm.

Ligesom man har fundet ud af, at alle slags kål – grønkål, rosenkål, spidskål og broccoli – kan forebygge og hæmme visse kræftceller. Det er indholdet af glucosinolater, som omdannes til sulforafan, der er det kræftbeskyttende stof.

...Og hjerte-kar-sygdomme:

Desuden forebygger grøntsager hjerte-kar-sygdomme. Igen fordi de kan minimere overvægt. Og fordi grøntsager med deres indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre har en positiv effekt på dit blodtryk og dit kolesteroltal og generelt holder dine blodårer og dit kredsløb sundt.

Det er relevant for dig, fordi man ved, at hjerte-kar-sygdomme koster mange kvindeliv hvert år og især efter de 40.

Grøn smoothie med avocado
Du kan jo også blende dine grøntsager. Og straks glider de lettere ned...© Getty Images

5 tips til at komme i gang med mere grønt

Det lyder jo ret overskueligt at skrue op for mængden af det grønne. Ikke? Og hvis du kan vænne dig til flere faste kopper kaffe om dagen, kan du også vænne dig til fast grønt. Alligevel giver vi dig lige fem tips med på vejen, så du kan holde fast i den sunde vane.

1. Skab et stort udvalg

Køb mange grøntsager på en gang, og vælg især årstidens grøntsager, fordi de har det højeste vitamin- og mineralindhold. Og sørg så for variation. Forskellige grøntsager i forskellige farver er lig med forskelligt indhold af alle de sunde plantestoffer, som typisk er bundet i en farve.

2. Gør som TV-Køkkenet

Rengør, skræl, riv og snit grøntsagerne med det samme. Det er nemmere at spise grønt, når det hele er klar til brug, og det gælder, uanset om du vil spise dine grøntsager rå, kogte, bagte eller i gryderetten. Opbevar grøntsagerne i lufttætte bokse i køleskabet for både at bevare vitaminer og mineraler og forlænge holdbarhed.

Grøntsager i bokse
Rengør, snit og pak dine grøntsager i bokse. Det er nemmere at spise grønt, når det hele er klar til brug.© Getty Images

3. Også til morgenmad

Kom også grønt fra start, hvilket vil sige, spis grøntsager til morgenmad. Ikke at du skal skifte myslien ud med en salat. Husk: Lidt grønt til alle dine måltider. Så: Oven på osten, oven på ægget eller som det lille ekstra i stedet for frugt.

4. Snack-pack

Skær nogle af grøntsagerne ud i mundrette snackstørrelser, så du er på forkant med, at du kommer til at trænge til noget at gnaske i. Det er mere oplagt at snuppe en humpel gulerod eller blomkål – også med på vejen – når det ligger klar i køleskabet.

5. Husk de skjulte

Glem ikke, at alle grøntsager tæller med. Og det er altså inklusive de frosne ærter og de grønne bønner og alle de rodfrugter, du putter i simre-gryderetten. Så du skal nok nå kvoten.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 9. januar 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide