Rødkål
© Getty Images

Derfor skal du spise rødkål

Cellerne i din krop vil juble over hver en bid af den kraftfulde rødkål, som hører til naturens ubestridte sundhedsperler

23. december 2016 af Martin Kreutzer og Jane Hansen

Du har sikkert allerede spist masser af rødkål i december måned, og juleaften skal vi atter øse rødkål op på vores tallerken. Uanset om du foretrækker den købte rødkålssalat til din flæskesteg eller and, en hjemmelavet, lun rødkålssalat, lynsyltet rødkålssalat eller en mere rustik og sprød rødkålssalat med appelsin, figner og granatæble, er det kræs for dine celler. 

Du skal dog være opmærksom på, hvordan du tilbereder kålen. Og det kan du selvfølgelig læse meget mere om herunder. 

Hvorfor er rødkål sundt?

Rødkål byder på masser af sunde og slankende stoffer. Kålens knasende sprøde konsistens afslører, at der er masser af kostfibre gemt i de farverige flager. 

Fibre giver tænderne noget at gnave på, og det i sig selv har vist sig at øge mætheden. Nede i mave-tarm-systemet forstærkes effekten af, at fibrene fylder godt op og sikrer, at du får en behagelig tyngde i maven.

Også sundhedsmæssigt er fibrene det rene guf for systemet. Undersøgelser viser nemlig, at risikoen for både hjerte-kar-sygdomme og flere kræftformer daler, når den fiberrige kål ryger indenbords. 

Effekten forstærkes af de mikroskopiske plantestoffer, som er hemmeligheden bag kålens flotte kulør. De er nært beslægtede med dem, som lovprises i blåbær og solbær, og formår at stive kroppens immunforsvar af. 

Nedsat muskelømhed efter træning, styrket hjernefunktion og et robust helbred hører til gevinsterne ved at give kroppens celler de styrkende kål-stoffer.

Det skal du vide 

  • Bedste tilberedning: Vær skånsom ved kålen. Den tåler fint snitteri, kogning og anden behandling, men plantestofferne er sårbare over for ilt. Skærer du kålen itu, så spis den, inden omgivelsernes ilt stjæler for mange antioxidanter. Varmebehandler du kålen, så gør det hurtigt og kontant. Koger eller steger du kålen for længe, styrtdykker indholdet af styrkende plantestoffer.
  • Bedste valg: Vælg den rødkål, der har de mest kraftfulde farver, da farverigdommen betyder, at der er flest mulige antioxidanter til stede. Typisk er det de mest modne grønsager, der er mest farvemættede og dermed også særlig proppede med kraftfulde stoffer. Da modenhed rimer på størrelse, er det en god rettesnor at gå efter den største og flotteste rødkål.
  • Bedste tilbehør: Rødkål matcher de bedste citrusfrugter, når det gælder indholdet af C-vitamin. Vitaminet optimerer kroppens evne til at hive jern ud af kosten. Kombinerer du derfor den kraftfulde kål med jernrigt tilbehør, som fx en rød bøf, andebryst, indmad eller andet kød, er du dækket godt ind med hensyn til jern, C-vitamin og proteiner i et sundt vintermåltid.

Du vil (garanteret) også kunne lide