Chokolade kan (næsten) redde enhver dag. Den er der, når vi er stressede, kede af det, i en romantisk stund og når vi hygger med venner og familie. Men er den overhovedet sund?
Det er klart, at hvis du spiser for meget chokolade, er det ikke sundt, men der er faktisk medicinske beviser på, at chokolade – god, mørk chokolade med en kakaoprocent på omkring 70 procent eller mere – er virkelig godt for os.
Vi giver dig derfor herunder 10 videnskabeligt fastlagte grunde til, at du kan spise mørk chokolade med god samvittighed.
1. Chokolade reducerer risikoen for slagtilfælde
Finske forskere har konstateret, at indtaget af chokolade mindsker risikoen for et slagtilfælde – med 17 procent i gennemsnit i gruppen af mænd, de testede.
2. Chokolade er rig på mineraler
Mørk chokolade er fyldt med gavnlige mineraler såsom kalium, zink og selen.
3. Godt for hjertet og kredsløbet
En undersøgelse viser, at mørk chokolade hjælper med at genoprette fleksibilitet til pulsårene og samtidig forhindrer hvide blodlegemer i at lægge sig op ad væggene i blodkarrene – begge er almindelige årsager til en tilstopning af pulsårene.

4. Chokolade er godt for din hud
De flavonoider (naturstoffer, der hovedsageligt findes i vegetabilske fødevarer), der findes i mørk chokolade, kan beskytte huden mod solskader (selvom du alligevel ikke må glemme solcremen).
5. Chokolade reducerer kolesterol
Kakaoforbrug har vist sig at reducere mængden af ‘dårlig’ kolesterol og øge mængden af det ‘gode’ kolesterol, og potentielt mindsker risikoen for hjertekarsygdomme.
6. Kan hjælpe med vægttab
Chokolade kan hjælpe dig med at tabe dig. Virkelig. Neurologen Will Clower siger, at en lille firkant god chokolade, der smelter på tungen 20 minutter før et måltid, udløser hormoner i hjernen, der siger ‘jeg er mæt’, og du kan derfor efterfølgende skære ned på mængden af mad.
Samme trick gælder for at undgå små snacks mellem måltiderne.
7. Chokolade er godt for mødre og babyer
En finsk undersøgelse viser, at chokolade mindsker stress hos gravide, og at babyerne til disse mødre smilede oftere end fra de ikke-chokolade-spisende mødre.
8. Kan forebygge diabetes
Det lyder mærkeligt, men kakao har vist sig at forbedre insulinfølsomheden. Så mørk chokolade – i moderate mængder – kan måske forsinke eller forhindre diabetes.

9. Chokolade gør dig glad
Chokolade indeholder phenylethylamin (PEA), hvilket er det samme kemikalie, som din hjerne skaber, når du føler dig forelsket. PEA får din hjerne til at frigive feel-good-endorfiner.
10. Chokolade er godt for hjernen
Flavonoider menes at reducere hukommelsestab hos ældre mennesker, og det antiflammatoriske i mørk chokolade, har vist sig fordelagtigt i behandlinger af hjerneskader såsom hjernerystelse.
Kilder: Sciencedaily.com, Healthline.com, Medscape.com, Sharecare.com, Womenshealthmag.com, Newscientist.com, Psychologytoday.com.