Tomatsovs
Tomato, tomaatooo. Uanset: Kog dem – og spis dem. © Getty Images

Derfor er tomatsovs guf for din tarm

De sunde stoffer i tomater gør bedre gavn i tarmen, når grøntsagen bliver kogt

3. oktober 2020 af Jeanette Linder

Det er nemt, det er lækkert, og det er billigt. Tomatsovs er en populær gæst på middagsbordet, og nu får du endnu en grund til at spise løs. 

Ifølge en ny undersøgelse er varmebehandlede tomater – i dette tilfælde kogt tomatsovs – i højere grad end rå tomater med til at få sunde bakterier i tarmen til at fungere effektivt.

Forklaringen

Det skyldes for det første, at den vigtige antioxidant lycopen, som giver tomater deres røde farve, nemmere kan overleve gennem fordøjelsessystemet og blive optaget i kroppen. På den måde er stoffet med til at booste væksten af sunde bakterier.

For det andet viser det sig, at antioxidanterne fra tomatsovsen også styrker en af de gavnlige mælkesyrebakterier ved navn Lactobacillus reuteri, så den virker mere effektivt.

Lækre retter med kogte tomater

Kilde: Journal of Functional Foods

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 2. juli 2020. 

Du vil (garanteret) også kunne lide