Det er nemt, det er lækkert, og det er billigt. Tomatsovs er en populær gæst på middagsbordet, og nu får du endnu en grund til at spise løs.
Ifølge en ny undersøgelse er varmebehandlede tomater – i dette tilfælde kogt tomatsovs – i højere grad end rå tomater med til at få sunde bakterier i tarmen til at fungere effektivt.
Forklaringen
Det skyldes for det første, at den vigtige antioxidant lycopen, som giver tomater deres røde farve, nemmere kan overleve gennem fordøjelsessystemet og blive optaget i kroppen. På den måde er stoffet med til at booste væksten af sunde bakterier.
For det andet viser det sig, at antioxidanterne fra tomatsovsen også styrker en af de gavnlige mælkesyrebakterier ved navn Lactobacillus reuteri, så den virker mere effektivt.
Lækre retter med kogte tomater
- Tomatsovs
- Lasagne – prøv den her lasagne med kalveragu
- Chili con carne – prøv den her med chipotle og mørk chokolade
- Tomatsuppe
Kilde: Journal of Functional Foods
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 2. juli 2020.