Moden kvinde smiler
Din hud elsker kollagen. © Getty Images

Derfor er kollagen sundt for din 40+ hud – og sådan spiser du dig til mere af det

Din hud kvitterer med at stråle, når du spiser sundt. Og kollagen er sundt for din hud. Så styrk din hud-indsats ved at sætte fokus på mere kollagen i din mad – sådan her!

24. september 2020 af Gitte Høj

Eksperten

Sundhedsredaktør Gitte Høj brænder for sundhed. Så meget, at hun er både kostvejleder, psykoterapeut og sundhedsjournalist. Så læg trygt din sundhed i hendes hænder.

Din mormor gjorde det helt hud-rigtige, når hun i timevis kogte suppe på knogler. Denne form for suppe er nemlig fyldt med næringsstoffer og kollagen. Og nu får denne bone broth – ben-suppe – en renæssance, fordi det begynder at gå op for flere og flere af os, at dette protein har så meget at byde på.

Derfor har din hud brug for kollagen

Kollagen er det mest almindelige protein i dit bindevæv og findes især i hud, brusk, sener, ledbånd og knogler. Det styrker og holder sammen på det hele. 

Når det handler om huden, er kollagen med til at holde huden stram og elastisk med masser af fugt. Faktum er bare, at du med alderen begynder at danne mindre kollagen, og det kan du blandt andet mærke ved, at huden begynder at ændre sig og blive både rynket og tør.

Som kvinde i eller omkring overgangsalderen er du særligt udsat, når det handler om tab af kollagen. Netop derfor giver det mening at flette flere af byggestenene ind i din kost. Ved at tilføre kollagen menes det, at huden bliver bedre til selv at danne kollagen og også bremse den nedbrydning, som finder sted, når vi bliver ældre.

Moden kvinde ansigt
Kollagen er med til at holde huden stram og elastisk.© Getty Images

Gør hele din krop stærkere med kollagen

Som en tillægsgevinst skal du vide, at kollagen også virker gunstigt mange andre steder i kroppen. For eksempel kan det tage nogle af smerterne i dine led, give dig mere bevægelighed, øge dannelsen af nyt knoglevæv og sikre en bedre bevarelse af muskelvæv. Ligesom hår og negle bliver stærkere og vokser hurtigere.

Der er altså flere fordele ved at fokusere på kollagen i din kost. Selv om konstateringerne af de gode effekter hviler på et tilskud af kollagen og ikke på kollagen i kosten, kan man godt forsigtigt overføre fordelene.

Hvordan får du kollagen i din kost?

Det er faktisk slet ikke så kompliceret, som det måske kan lyde. Læs selv:

Spis fisk og skaldyr:

Stort set alt i fisk indeholder kollagen, og pointen er derfor, at du så vidt muligt vænner dig til at spise og/eller anvende rub og stub fra fisk.

Det er nemt, når det handler om de små fisk som sardiner og ansjoser, som du typisk spiser hele. Skind, hoved, hale, finner og skelet – det hele indeholder kollagen. Læg dertil de mange skaldele fra de skaldyr, du måske elsker at guffe i dig.

Spis alt det, du kan fra fisk og skaldyr. Eksempelvis kan skindet på fisken steges sprødt. Og gem resten til en stor omgang fiskesuppe eller fiskefond.

Endelig skal du vide, at en blæksprutte er den rene kollagen-gave. Der er ganske enkelt kollagen i samtlige spiselige dele.

Salat med blæksprutte og muslinger
Blæksprutte er den rene kollagen-gave. Så var det noget med en blækspruttesalat? © Getty Images

Spis kød og fjerkræ:

De kollagenrige dele af både kød og fjerkræ er typisk dem med knogler, hud og sener, og derfor er det måske ofte dem, du går uden om. For eksempel skank, bov og spidssteg fra de firbenede og lår og vinger fra fjerkræ.

Så måske skal du sadle lidt om og ikke altid gå efter de samme udskæringer som eksempelvis mørbrad fra de firbenede og brystfilet fra fjerkræ.

De kollagenrige dele kræver ofte en lidt anden og længere tilberedning og kan derfor være oplagte at kaste sig over i weekenden?

Kollagen som tilskud 

Der findes også en nemmere løsning. Ligesom når det kniber med at få halet de sunde fedtsyrer indenbords, og du snupper en kapsel med fiskeolie. Der findes nemlig også kapsler med kollagen og kollagenpulver.

Vælger du kollagenpulver, findes det uden smag, og derfor kan du opløse det i vand, juice eller sågar kaffe og te, fordi pulveret tåler opvarmning. Det smarte ved at putte det i juice er, at du i samme mundfuld får C-vitamin, som forstærker effekten.

Anbefalinger går på 5 gram, hvis du tager kollagen for at forebygge eller vedligeholde, men du kan øge dosis til 10 gram, hvis du har brug for at bruge det mere behandlende. For eksempel hvis du har en meget tør hud.

Simreret med oksekød
Skank, bov og spidssteg er god kollagenmad. Måske i en simreret? © Getty Images

Opskrift med højt indhold af kollagen

Nu ved du altså, hvorfor kollagen er så godt for din 40+ hud og krop. Men hvordan kommer du så lige i gang med at spise kollagenmad? Du starter måske med den her opskrift, som er god til både frokost og aftensmad. Velbekomme! 

Stegt makrel med krydderurtepesto og ærtepuré

 • 1 bundt persille
 • 1 bundt dild
 • 1 bundt persille
 • 1 dl + 1/2 dl olivenolie
 • revet skal af 1 økologisk citron
 • salt og peber
 • 500 g ekstra fine ærter
 • 1/4 l creme fraiche 18%
 • 2 store makreller (4 fileter)
 • 4 spsk mel
 • groft rugbrød

Sådan gør du:

 1. Krydderurtepesto: Skær persille, dild og purløg fint, og blend det sammen med 1 dl olivenolie og revet citronskal. Smag til med salt og peber.
 2. Ærtepuré: Tø ærterne op, og blend dem med creme fraiche. Smag til med salt og peber.
 3. Filetér makrellerne, og befri dem for ben. Bed evt. fiskemanden om at gøre det. Krydr dem med salt og peber, vend dem i mel, og steg dem på panden i olivenolie med skindsiden nedad. Vend fileterne, når skindet er sprødt og gyldent. Træk panden væk fra varmen, og lad fileterne stå på panden og trække færdig.
 4. Læg en bund af krydderurtepesto på tallerkenerne, og læg makrellerne ovenpå med ærtepuré, rugbrød og citron ved siden af.

Opskriften er fra bogen Collagen – Stærk, sund og smertefri af Jerk W. Langer og Karen Lyager, Politikens Forlag, 300 kr.

Opskrift med kollagen
Spis dig til kollagen i form af stegt makrel med krydderurtepesto og ærtepuré.© Politikens Forlag

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 2. juli 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide