Moden kvinde laver et hjerte med hænderne
Forskning slår fast, at fastekur er sundest for hjertet. Forklaringen får du her. © Getty Images

Derfor er fastekur sundest for hjertet

Ifølge et nyt studie vinder den populære 5:2-kur ikke kun på vægttab. Den er også bedre for hjertet end en traditionel diæt

30. august 2020 af Jeanette Linder

5:2-kuren har haft stor succes de senere år, og nu er der endnu en god grund til at gå i krig med den delvise faste. Ifølge eksperter bliver du ikke kun slankere af den, men du får også en generelt sundere krop.

I et forsøg delte de testpersoner ind i to grupper. Den ene skulle tabe sig med 5:2-kuren, mens den anden skulle gå mere traditionelt til værks og spise 600 kalorier mindre dagligt. Målet var et fem-procents vægttab, og det skete efter 59 dage i 5:2-gruppen, men først efter 73 dage i den traditionelle gruppe.

Dog vandt fastekuren ikke kun på vægten. Den havde også størst effekt på deltagernes hjertesundhed. 

For det første forbedrede 5:2-strategien kroppens evne til at fjerne fedt fra blodet efter et måltid. Desuden medførte den et gennemsnitligt lavere blodtryk på ni procent i modsætning til to procent i den traditionelle gruppe.

Sådan følger du 5:2-kuren

Kuren går ud på, at du spiser normalt fem af ugens syv dage og faster de sidste to. Du vælger selv dine fastedage, så længe de ikke ligger to dage i træk.

  • Mandag: Normal dag 
  • Tirsdag: Fastedag 
  • Onsdag: Normal dag
  • Torsdag: Normal dag 
  • Fredag: Fastedag 
  • Lørdag: Normal dag 
  • Søndag: Normal dag 

På fastedage

Må du få 500 kalorier i alt (en mand må få 600). Det svarer for eksempel til 1,5 dl skyr til morgenmad med 125 g frugt, 10 g valnødder og 1 tsk. akaciehonning + omelet til aftensmad lavet af 2 æg, 75 g spinatblade, 1 tomat og 2 skiver parmaskinke.

Kilde: University of Surrey

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. maj 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide