Moden kvinde holder på sit knæ
Giv dine voksne led den næring, de har brug for.© Getty Images

Den næring har dine voksne led brug for

Din kost kan lindre dine smertende og stive led. Men hvad er det lige præcis, du skal sørge for at indtage? Find ud af det her!

17. februar 2020 af Gitte Høj

Måske døjer du med stive fingre, smerter i knæet eller noget andet, og så kan det være rart at kunne gribe til nogle værktøjer, der dæmper ubehaget. Kosten har indflydelse på dine led og kan være med til at lindre.

Som du ved, indvirker din hormonelle ubalance på dine led, men lige så vigtigt at vide er det, at mange plager i leddene også bunder i en inflammation – en betændelsestilstand i leddene, som eksempelvis kan være forårsaget af skader eller slitage. 

Og er der inflammation i dine led, har leddene først og fremmest behov for, at du sammensætter en kost, der dæmper inflammationen.

Brækker du en knogle eller beskadiger en muskel, kan vævet gendannes. Brusk i leddene er anderledes skruet sammen, for ødelagt brusk eller slidgigt efter skader i leddene kan ikke gendannes. 

Forklaringen er, at dannelsen af brusken stopper i dine helt unge år, modsat dine knogler, og herefter har den samme struktur uden at gendanne nyt væv eller brusk.

Til gengæld kan bruskdelen i leddet stimuleres, så længe den ikke er ødelagt, og det kan du gøre ved at spise dig til mere kollagen.

Kvinde har ondt i sit håndled
Mange plager i leddene bunder i en inflammation – en betændelsestilstand, som kan være forårsaget af skader eller slitage.© Getty Images

Spis omega 3 

Gå efter en sund balance mellem fedtsyrerne, fordi dette kan dæmpe smerte ved for eksempel knæproblemer, som jo kan være relateret til leddegigt eller slidgigt. 

Fedtsyrerne er en markant brik i den antiinflammatoriske kost, fordi de dæmper irritation og betændelse og er helende i smerteramte led. Spis derfor masser fed fisk – laks, sild og makrel. Så tit du orker. Supplér med kosttilskud, hvis det er for svært. 

MUFA – godt fedt for dine led 

Skru op for denne særlige fedttype – også kaldet de monoumættede fedtsyrer. De evner at dæmpe inflammation og mindske symptomerne ved eksempelvis leddegigt.

Fedtet finder du i mandler, nødder, kerner samt planteolier som hørfrøolie og rapsolie.

Plantestoffer dæmper inflammation

Spis en masse små bær (og gerne bær på frost), fordi de har en enorm koncentration af kraftfulde stoffer lige under skrællen. De mange antioxidanter og herunder plantestoffer giver dine celler et værn mod skader og kan dæmpe inflammation.

Laks med spinat
Fed fisk som laks, sild og makrel indeholder omega 3, som er smertedæmpende for dine led. © Getty Images

Forkæl dine led med mælkesyrebakterier

Mejeriprodukter med levende bakterier som for eksempel A38, Cultura og Acido bekæmper skadelige bakterier i dit tarmsystem, styrker dit immunforsvar og dæmper inflammation. Som alternativ kan du snuppe et tilskud af mælkesyrekapsler.

Kål og grove grøntsager

På samme måde som bær har også de buskede kål en enorm overflade, som tanker dig op med en ordentlig omgang sunde stoffer for hver bid, du tager. Desuden giver både kål og grove grøntsager dig mange kostfibre, som binder vand, skaber fylde og får skubbet maden igennem fordøjelsessystemet. 

Det betyder, at du forebygger, at skadelige stoffer trænger ind i tarmen og belaster immunforsvaret.

Samtidig får kålens indhold af kostfibre og antioxidanter også bakterierne i tarmen til at danne stoffer, som beskytter leddene mod inflammation.

Din vægt og dine led

Er din vægt for høj, belaster du dine led. Det er især dine vægtbærende led, som er belastet – ryg, hofter, knæ, ankler og fødder. Hvis du vejer i overkanten, vil selv et lille vægttab få dine led til at ånde lettet op. 

Bouillon, eller bone broth, stimulerer bruskdannelse

Vand kogt på knogler fra kylling eller ko tilfører dig i al sin enkelhed kollagen, som kan stimulere bruskdannelsen i leddene.

Kilder: Osteoporose-f.dk, Gigtforeningen.dk, Sundhed.dk, Velsmurt – spis dig fra gigt, skader og andre plager i dine led af Martin Kreutzer og Antiinflammatorisk kost og Den store antiinflammatoriske kostguide af Anne Larsen og Martin Kreutzer.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 12. december 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide