Hot
Spansk chili
Kaldes også Dutch chili, fordi den dyrkes i drivhuse i Holland og er en af de mest kendte chilier herhjemme. 8-10 centimeter lang og smal, med glat overflade og grøn eller rød.
Styrke: 3-4
Din internetbrowser er desværre uddateret. Denne side understøtter beklageligvis ikke forældede browserversioner.
Sådan opdaterer du din browserSpansk chili
Kaldes også Dutch chili, fordi den dyrkes i drivhuse i Holland og er en af de mest kendte chilier herhjemme. 8-10 centimeter lang og smal, med glat overflade og grøn eller rød.
Styrke: 3-4
Santa Fe grande
Af mexicansk oprindelse. 7 centimeter lang og lidt buttet. Høstes svagt gul og er lidt sødlig og røget i smagen. Velegnet i rå tilstand i salater, grillet og fyldt.
Styrke: 5
Galleriet fortsætter efter annoncen
Ancho
8 centimeter lang og lettere hjerteformet. Modner fra grøn til rød og er meget aromatisk med smag af æble, ærter og umodne hasselnødder. Yderst delikat tørret.
Styrke: 2
Thai chili
5 centimeter lang og rød, gul eller grøn. Og, som navnet lægger op til, meget brugt i thailandske retter. Brug den med kylling, oksekød, tigerrejer og i thaisalater.
Styrke: 4-5
Galleriet fortsætter efter annoncen
Cayenne
Mest kendt i stødt form. Rød eller grøn, 12 centimeter lang og god til tørring. Kan dog også bruges frisk. Golden cayenne er en anelse mildere.
Styrke 5-6
Tabasco
Verdensberømt som ingrediens i tabascosauce. Den er 3 centimeter lang og spids og fås i både grøn og rød. God til syltning og tørring, men kan også bruges frisk.
Styrke: 7-8
Galleriet fortsætter efter annoncen
Jalapeño
Lille og buttet med en saftig smag af æble og græskar. Varierer i farverne græsgrøn og rød og er 5 centimeter lang. Røget og tørret kaldes jalapeño for chipotle.
Styrke: 5-6
Fresno
Hurtigtmodnende jalapeño-type. Går fra lys grøn til dyb rød og er 6 centimeter lang. Fresno er stærkere end jalapeño, mindre og kødfulde, hvilket gør dem særdeles velegnede som syltede.
Styrke: 7
Galleriet fortsætter efter annoncen
Scotch bonnet
Habaneroens caribiske fætter. Har sit navn efter den skotske tam-o-shanter-hat, som den minder om i udseende. Den er 3-4 centimeter lang og bred og kraftfuld i smagen. Smager bedst frisk.
Styrke: 9
Habanero
En af de stærkeste chilier. Ægformet, foldet og 4 centimeter lang. Begynder grøn, bliver siden rød-orange. Frugtaromaen af mango og abrikos forsvinder, når den tørres.
Styrke: 10
Galleriet fortsætter efter annoncen
Piri piri
Af afrikansk oprindelse. Betyder peber på swahili (som man blandt andet taler i Kenya og Tanzania). Den er rød, 2 centimeter lang og perfekt i skaldyrs- og fiskeretter, ikke til tørring.
Styrke: 8
The Trinidad moruga scorpion
I februar 2012 dokumenterede forskere, at denne chili slår alt, hvad der hidtil har været målt i styrke på chilier. Frugterne var så stærke, at styrken trængte igennem de latexhandsker, som forskerne bar, da de høstede dem. En chili, man bør omgå med stor forsigtighed.
Styrke: 10 +++
Galleriet fortsætter efter annoncen
Bhut jolokia
Flot krøllet og 6-7 centimeter lang frugt, som går fra grøn til rød, når den er moden. Bliver også kaldet spøgelseschilien og modner meget sent. Har en smag af søde hindbær, æble, mango og abrikos. Nyd aromaen, før styrken sætter ind og vokser de næste 5 minutter. Var indtil for nylig verdens stærkeste chili.
Styrke: 10 +++
Chiliens frø er den stærkeste del
NOT! Mindst 80 procent af chiliens styrke er koncentreret i frøstolen og frøvæggene. Omkring 5 procent af chiliens styrke findes i frøene.
Chili-smagen overdøver andre smagsindtryk
NOT! Chili indeholder stoffet capsaicin, som stimulerer de nerver i huden og tungen, der normalt reagerer på varme og smerte. Dermed tror hjernen, at det brænder. Og derfor kan det synes, som om smagen overdøver andre.
Vand er godt til at slukke chili-brande
NOT! Capsaicin er en olie, og som med al anden olie flyder den ovenpå, så smerten spredes med vand. Chokolade, flødeis, yoghurt, creme fraiche, rødvin og brød binder olie og slukker chili-brande.
Artiklen er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 23.
Galleriet fortsætter efter annoncen
Få alt inden for kvindeliv, underholdning, kultur, mode, skønhed, sundhed og lækre opskrifter leveret direkte i din indbakke tre gange om ugen.