7 overraskende sukkerbomber

Vingummibamser og læskedrikke er vi alle klar over indeholder store mængder sukker. Men disse 7 overraskende fødevarer skal du faktisk være ekstra opmærksom på, hvis du forsøger at skære ned på dit sukkerindtag.

29. februar 2016 af Iform.dk

Sukker skader tænderne og ved indtagelse af for meget af den søde fødevare har det desuden en række negative konsekvenser for vores sundhed. Sukker er tomme kalorier i og med, at det indeholder kalorier men hverken vitaminer eller mineraler og derved ikke har nogle sundhedsmæssige fordele for os. Det kan være svært at holde styr på, hvilke produkter, der indeholder meget sukker – så vi har lavet en liste med de 7 mest overraskende sukkerbomber.

Er druesukker bedre end sukker? Det får du svaret på her.


Tørret frugt og bær
– en pose tørrede tranebær indeholder hele 14 sukkerknalder pr. 100 g. Man skal derfor være opmærksom på, at man indtager meget sukker når man sætter tænderne i det, der ellers opfattes som et sundt alternativ.

Dressinger og saucer – disse fødevarer indeholder generelt set store mængder sukker. Derudover er de fedtfattige produkter i kategorien gerne ekstra fyldt med sukker, da det fungerer som en substitut for fedt for at skabe en fyldig smag. Vælg dressinger med omkring 10 g sukker pr. 100 g - til sammenligning indeholder megen ketchup hele 25 g sukker pr. 100 g. 

Økologiske fuldkornskiks – at noget er økologisk eller lavet af fuldkorn er desværre ikke automatisk et tegn på, at det indeholder mindre sukker. Kiks indeholder ofte omkring 13 g sukker pr. 100 g.

Frugtyoghurt – Yoghurten er ofte spækket med det søde stads. Gå derfor efter produkter, som maksimalt indeholder 5 g sukker eller kulhydrat pr. 100 g. Du kan desuden med fordel vælge en neutral yoghurt og selv tilføre friske bær.

Færdigbagt brød – brød bør maksimalt indeholde 5 g sukker pr. 100 g, hvis det skal anses som et sundt brød. Mange boller som ved første øjekast synes sunde indeholder op til 12 g sukker pr. 100 gram - og derved over dobbelt så meget som anbefalet. 

Konserves – marinerede eller syltede fødevarer, som købes på glas er ofte fyldt med sukker. Syltede rødbeder, karrysild og rødkål er nogle af synderne og du bør gå efter produkter, der højest indeholder 10 g sukker pr. 100 g. Karrysild indeholder ofte mellem 12 og 18 g sukker pr. 100 g. 

Morgenmadsprodukter – mange tror, at de fiberrige morgenmadsprodukter er sparet for sukker, men det er desværre ikke tilfældet. Almindelige morgenmadsprodukter indeholder let hele 20 g sukker pr. 100 g, og du bør i stedet gå efter de varianter, der maksimalt indeholder 13 g sukkerarter eller 10 g sukker pr. 100 g.

 

Sådan kender du sukkeret på varedeklarationen

Ord, som ender på –ose er sukkermolekyler. Maltose, dextrose, glukose, laktose, sukrose og fruktose er alle afarter af sukker. Derudover skal du være opmærksom på blandt andet majsstivelse, da det blot er et andet ord for glukosesirup, samt bygmalt, som er en sirup udvundet af byg. På varedeklarationer er sukkeret oftest angivet som ”sukkerarter”, der dækker over både naturligt og tilsat sukker. Det er det tilsatte sukker som vi ønsker at undgå, men en god tommelfingerregel er blot at gå efter produktet med det samlet laveste indhold af sukkerarter.

Du vil (garanteret) også kunne lide