Kvinde snitter grøntsager
Når du de anbefalede 600 gram grønt om dagen?© Getty Images

5 råd fra eksperterne, som hjælper dig med at nå i mål med det grønne

Du ved det, og alligevel er det svært – det med de daglige gram frugt og grønt. Ny forskning giver en psykologisk forklaring, og hjælper dig på vej mod målet

13. marts 2020 af Gitte Høj

Måske kan psykologien forklare, hvorfor vi ikke gnasker tilstrækkeligt frugt og grønt. For er vi ikke enige om, at det kan være svært at nå op på den anbefalede kvote på 600 gram om dagen? Men hvorfor nu det, når vi nu ved, hvor vigtig plantemaden er i vores daglige kost?

Ny undersøgelse offentliggjort i tidsskiftet Nutrition Reviews peger på flere årsager. Vi skal være klar til at ændre adfærd. Vi skal ville det. Og vi skal tro på, at det kan lade sig gøre. Her spiller tilgængelighed og enkelhed en helt central rolle. For vi skal jo også erfare, at det kan lade sig gøre. Eksperterne bag undersøgelsen har en række gode råd, som måske kan inspirere dig:

  1. Gå efter de råvarer, som ikke kræver de store forberedelser. For eksempel tomater, agurker og blomkål.
  2. Planlæg og klargør dine grøntsager, så de altid ligger klar i køleskabet til at blive snacket eller hakket.
  3. Spis grøntsager til alle dine måltider.
  4. Det er okay at inkludere et lille glas juice. Det tæller som 100 gram.
  5. Integrér frugt og grønt i alle dine yndlingsmåltider. For eksempel squash på din pizza og kogte gulerødder blandt dine kogte kartofler.

Grøntsagsstave
Tricket er at få det til at ligne snacks.© Getty Images

Hvorfor er det egentlig så vigtigt at spise nok grønt?

Du henter dine vitaminer, mineraler, plantestoffer og antioxidanter i plantemaden, som dermed nærer dine celler med en masse gode stoffer.

Derudover gør netop plantemad det nemmere for dig at holde vægten, og vægten er en væsentlig brik i dit værn mod at udvikle livsstilssygdomme samt nogle former for kræft.

Kilder: Academic.oup.com, Food.dtu.dk

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. februar 2020. 

Du vil (garanteret) også kunne lide