Kvinde spiser sundt og smiler
Fordi alderen kan kræve lidt ekstra...© Getty Images

4 sunde ændringer i din 40+ kost

Måske har du opdaget, at dine behov ændrer sig med alderen? Helt sikkert ved du, at din kost skal afspejle dette, så du holder dig skarp og sund. Så her er 4 fornuftigheder til din kost

25. juni 2019 af Gitte Høj

Det er ikke nogen hemmelighed, at alderen sommetider kræver lidt ekstra. Også når det gælder din kost. Hvis du vil holde dig sund og stærk, kan det nemlig være en god idé at indføre små ændringer i din kost. Og hvilke ændringer det drejer sig om, får du selvfølgelig svaret (og forklaringen) på herunder. 

Kostændring 1: Protein mod muskeltab

Du taber muskelmasse, fordi du bliver ældre. Sådan er det. Men forskning har vist, at hvis du skruer op for protein i din dagkost, så hjælper du din krop med at bevare det, du har. Og med at levere byggesten til mere.

Prøv dette: Jo, du kan spise mere kød, fjerkræ, fisk og skaldyr. Men du kan også spise meget mere grønt protein! Som nødder, kikærter, linser, bønner og quinoa.

Proteiner
Skru op for dit indtag af proteiner ved at spise eksempelvis nødder, kød, fisk eller bønner.© Getty Images

Kostændring 2: Spis mindre

Du har generelt godt af at skrue ned for dit samlede antal kalorier. For du omsætter og forbrænder mindre med alderen, og derfor kan mindre portioner mad gøre det nemmere for dig at holde din vægt.

Prøv dette: Spis konsekvent kun én portion mad – og overvej, om det kan hjælpe dig at vælge en mindre tallerken. Derudover kan du fokusere på altid at have grønt på din tallerken og altid at spise det først. Især det grove grønne mætter godt og tager god plads i din mave.

Salat på en tallerken
Spis konsekvent kun én portion eller vælg en mindre tallerken – du forbrænder nemlig mindre med alderen. © Getty Images

Tre råd fra lægen

Se videoen herunder, hvori læge Bente Klarlund giver tre gode råd til en fornuftig og varieret kost.

Kostændring 3: D-vitamin mod knogleskørhed

Både kalk og D-vitamin er to mikro-næringsstoffer, som blandt andet spiller en helt central rolle i din knoglesundhed. Og det bliver kun mere afgørende i forbindelse med din overgangsalder

D-vitamin fremmer optagelsen af kalk fra din tarm og sørger for, at kalken bliver transporteret ind i dit knoglevæv – din knoglesundhed.

Prøv dette: Drikker du mælk, og spiser du ost og surmælksprodukter, vil du ofte være dækket ind med kalk. Lidt vanskeligere kan det være med D-vitamin, som du primært danner via solen, men som du også kan hente i fede fisk. Giv det en tanke. Spiser du fede fisk nok, eller skal du tage et tilskud?

Moden kvinde drikker mælk
Var det noget med en laksesalat spækket med D-vitamin?© Getty Images

Kostændring 4: Drik mere

Måske føler du allerede nu mindre tørst og skal derfor være ekstra opmærksom på at få væske nok. Det vil sige omkring 1,5 liter om dagen. For når du er godt hydreret, føler du dig mindre træt, og det kan også afværge eventuelle hovedpiner. Og så er det super for din hud.

Prøv dette: Faste rutiner i forbindelse med dit væskeindtag kan være virkeligt fornuftigt. Sørg for noget at drikke til alle dine måltider eller lige inden. Inklusive de små mellemmåltider. 

Vand fra hanen indeholder essentielle mineraler som kalk og magnesium. Tilgængelighed betyder også noget. Fordi mange af os glemmer at drikke. Sørg for, at der er et glas eller en flaske i den anden ende, når du rækker armen ud.

Vand fra hanen
Vand fra hanen indeholder essentielle mineraler som kalk og magnesium.© Getty Images

Kilde: Prevention.com

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 9. maj 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide