Moden kvinde sidder og spiser og tænker
Får du for meget af de mad- og drikkevarer, som dræner din mentale power?© Getty Images

3 madvaner, der dræner din mentale power

Ligesom du kan spise din hjerne i topform og fodre den med glæde, kan du også gøre det modsatte. Nogle mad- og drikkevarer kan nemlig nedsætte din stresstolerance.

6. april 2020 af Gitte Høj

Din kost er med til at styre, hvordan du har det. Det allerseneste er, at der har vist sig at være en sammenhæng mellem din kost, din hjerne, din mave og dine tarme. Derfor påvirker din kost både din fysiske og din psykiske sundhed.

Og der findes altså mad og drikke, som udfordrer dit mentale velvære og måske endda modarbejder din mentale power og robusthed. Derfor er det væsentligt, at du gør op med dig selv, hvor meget de skal fylde i din ugentlige kost. 

Flere af dem holder du sikkert af og oplever giver dig noget livskvalitet og nydelse. Er du tillige inde i en presset periode, bør de fylde mindst muligt, da denne type mad og drikke kan nedsætte din stresstolerance. 

Læs med herunder, og bliv klogere på hvilke mad- og drikkevarer du kan overveje at undgå – eller skære ned på. 

Alkohol

Det gælder alkohol, som både gør dig træt og svækker din koncentrationsevne selv i små mængder. Den kan også forringe din nattesøvn.

Rødvin
Et glas rødvin eller to er lækkert. Men faktum er, at alkohol gør dig træt og svækker din koncentrationsevne. © Getty Images

Sukker

Sukkerholdige madvarer som slik og kager skaber konstant uro i kroppen og sender dit energiniveau op og ned. De øger også mængden af dårlige bakterier i din tarm, hvilket er nok så vigtigt, fordi man ved, at tarm og hjerne hænger sammen. 

Dine bakterier er med til at styre dine følelser og dit overskud. Eksempelvis dannes en meget stor del af dine hormoner af eller i samarbejde med tarmbakterier. Blandt andet de hormoner, der regulerer glæde og stress.

Usundt fedt

Dårlige fedtstoffer som stegefedt, friturefedt og fede dressinger gør ikke noget godt for cellerne og udfordrer, at de kan varetage deres funktioner i kroppen.

Kilder: Velsmurt hjerne af Martin Kreutzer og Simon Weisdorf, Iform.dk, Iform.no, Aktivtraening.dk, Dgi.dk, Forskning.no

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. februar 2020. 

Du vil (garanteret) også kunne lide