© Creativecommons.org

Kom så, op og stå med dig – NU!

Når vi sidder ned hele dagen, er vi direkte i risikogruppen for at udvikle livstruende sygdomme

15. juni 2016 af Rikke Hellerup Madsen

Numsen op fra sædet nu 

Mange af os sidder på den flade hele dagen lang. Det placerer os direkte i risikogruppen for at udvikle livsstilssygdomme som type 2-diabetes, overvægt, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer. 

Men det er ikke for sent at ændre på det!

Rører vi os virkelig mindre end før i tiden?

Ja, danske kvinder er blevet mindre fysisk aktive fra 2007 til 2012. Det viser resultater fra den nyeste nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet. 

Helt konkret har man fundet ud af, at vi kvinder i gennemsnit tager 800-1.100 færre skridt – om dagen – i den kortlagte periode.

De negative følger

Set med sundhedsbriller er udviklingen selvfølgelig uheldig, fordi fysisk inaktivitet øger risikoen for type 2-diabetes, overvægt, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer.

Faktisk peger ny forskning på, at det er en selvstændig risikofaktor. Så sidder du ned på arbejdet hver dag, skal der mere til at opveje det end de anbefalede 30 minutters fysisk aktivitet dagligt. 

Så det er ikke nok at cykle et par kilometer til og fra arbejde.

Den gode nyhed

Men den gode nyhed er, at få ekstra skridt i løbet af dagen faktisk kan gøre en stor forskel for dig, din krop og dit helbred. Ligesom det batter noget at komme op at stå indimellem. Så de gamle råd om at tage trapperne, gå en lille tur efter frokosten eller at indføre gå-møder med kollegaerne er værd at dyrke.

Samtidig vinder du en kæmpe bonus ved at presse pulsen op et par gange om ugen. Det behøver ikke være en spurt, for en gåtur kan også være givende. Det kræver bare, at du sætter tempoet op eller finder nogle trapper eller en bakke. 

Det skal blive svært for dig at tale. Så ved du, at tempoet giver pote.

Kilder: Vidensråd for Forebyggelse, Food.dtu.dk

Du vil (garanteret) også kunne lide