portræt af kvinde med lavt stofskifte
Helle Marie Buttrup (46)© Thomas Dahl

Jeg har lavt stofskifte – sådan klarer jeg mig uden medicin

Helle Marie Buttrup var kuldskær og begyndte at tabe håret. Da hun opdagede, at hun havde problemer med stofskiftet, valgte hun at klare sig uden medicin.

15. september 2023 af Gitte Høj

“Da jeg var først i 40’erne, fik jeg det generelt lidt småskidt. Jeg er kuldskær, kæmper med træthed og hårtab, og min fordøjelse fungerer ikke særligt godt. Det er irriterende, men jeg tager lidt forskellige kosttilskud og forsøger at leve med det. 

Men det er, som om det tager til. Jeg får svært ved at falde i søvn, fordi jeg er så kuldskær, og må bruge et varmetæppe. Jeg er meget glad for at vandre, og når jeg gør det, kan jeg mærke, at mit overskud har ændret sig, for jeg kan ikke overkomme så meget længere. Og mit hårtab tager til, for jeg begynder at tabe deciderede hårtotter, når jeg er i bad. Det gør mig meget nervøs. 

Det bliver tydeligt for mig, at der er noget galt med min krop. Jeg ved, at jeg i forvejen har nogle hormonelle problemer og er udfordret af nogle kraftige blødninger i forbindelse med mine menstruationer. Det er noget rod. Sådan har det været i årevis, og det er blevet reguleret med hormonelle præventionsformer."

Lægetjek af mit stofskifte

"Jeg har en tid hos lægen i forvejen og skal til rutinetjek, fordi jeg har ADHD og får medicin for det. I den forbindelse skal jeg have taget nogle runtinemæssige blodprøver. Og på dem viser det sig, at jeg har lavt stofskifte, men kun en smule lavt. Jeg er ikke åben for behandling og slår forslag om medicinsk behandling hen. Jeg har brug for selv at finde ud, hvad det her går ud på.

 Det får jeg selvfølgelig ikke gjort, og tiden går bare. Omkring tre år senere er jeg på ferie i Mexico og bliver indlagt med det, der viser sig at være tarmslyng. Jeg er indlagt i fire dage og er igennem forskellige undersøgelser og bestiller tid hos egen læge, da jeg kommer hjem. Her får jeg taget blodprøver og målt mit stofskifte, fordi problemer med fordøjelsen kan være et tegn på, at der er noget galt med stofskiftet."

Nej tak til medicin

"Det viser sig, at det står dårligere til med mit stofskifte end første gang, jeg fik det målt. Det er for lavt. Lægen anbefaler medicin, som jeg igen siger nej til. Min tanke er, at den følelsesmæssige stress, som jeg går rundt med på dette tidspunkt, kan være årsag til, at min krop ikke fungerer optimalt. Og måske kan den selv finde tilbage til en balance. Derfor bliver jeg fokuseret på, om jeg selv kan gøre noget for at genoprette balancen. 

Jeg finder frem til bogen Den medicinske seers guide til et sundt stofskifte af Anthony William og går i gang med at læse den, og det taler til mig at finde ud af, at stofskifteproblemer kan udspringe af en tidligere virusinfektion. Jeg har nemlig selv haft Epstein-Barr – kyssesyge – 15 år tidligere. Den ligger passivt i kroppen og kan blive aktiv og angribe skjoldbruskkirtlen, hvis der er en langvarig stressbelastning. Det giver mening for mig, og derfor afprøver jeg nogle af principperne fra bogen og fjerner stressorer i kosten – det vil sige sukker, hvede, mælkeprodukter, æg med flere – og spiser flere grøntsager, kylling og så videre. Jeg laver juice af blegselleri dagligt og tager forskellige kost­­tilskud som B12, zink og magnesium."

Stress påvirker din skoldbruskkirtel

Ifølge stofskiftespecialist Inger Forbes er en blodprøve et øjebliksbillede, fordi mængden af stofskiftehormoner varierer. Så en enkelt blodprøve siger ikke nødvendigvis alt. Og det er væsentligt også at forholde sig til en eventuel stresstilstand, fordi denne også påvirker skjoldbruskkirtlens funktion. 

Kilder: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, Stofskifteforeningen.dk

Zoneterapi

"Det begynder at virke efter et par uger. Jeg kan mærke, at nogle af mine symptomer foretager sig. Jeg er ikke længere så kuldskær og træt. Til gengæld kæmper jeg stadig med hårtab og min fordøjelse. Derfor opsøger jeg en zoneterapeut, og det er faktisk hende, der anbefaler mig at få testet min hormonbalance. Jeg opsøger derfor en ekspert i NHT – naturlig hormonterapi. 

Jeg bliver opfordret til at læse bogen Naturlig hormonterapi. Jeg skal også udfylde et spørgeskema og lave en spytprøve, og efter et par uger får jeg svar på testen, som viser, at jeg har et stærkt forhøjet niveau af østrogen, et for lavt niveau af progesteron og et højt niveau af kortisol. Brikkerne falder på plads for mig, da jeg får det svar – at jeg har en hormonforstyrrelse, som er underliggende i forhold til mine udfordringer med mit stofskifte. At denne ubalance får mit immunsystem til at virke dårligere. Og at det er et problem for mig nu, hvor min skjoldbruskkirtel er under pres på grund af virus."

Stress og hormonbalance

"Behandlingen går på at fjerne overskydende østrogen ved hjælp af kosttilskud som magnesium og Chlorella. Jeg tager også Gaba, som hjælper mig med at komme ned i gear. Derudover tilfører jeg kroppen progesteron som creme, som eksperten har doseret. Det øgede kortisolniveau tager jeg hånd om ved at holde mere fri, dyrke yoga, komme mere ud i naturen og sige nej til det, jeg ikke har overskud til. 

Jeg har i forvejen let til stress på grund af min ADHD og ved, at det er en vigtig opmærksomhed for mig at have. I dag spiser jeg helt normalt igen og har det godt. Jeg har stadig problemer med min fordøjelse, men ellers er mine gener væk. Jeg har netop været ved lægen og bad om også at få målt mit stofskifte. Og her fik jeg bekræftet det, som jeg selv kan mærke: At jeg ikke længere har lavt stofskifte.”

Helles 3 råd til dig med stofskifteproblemer

  1. “Jeg vil anbefale, at du tænker holistisk, hvis du oplever, at du har problemer med stofskiftet. Det kan være opstået på grund af en underliggende ubalance i kroppen, så det er vigtigt ikke blot at symptombehandle.”
  2. “Hvis du går i gang med at ændre på kosten, så gør det lidt ad gangen. Tag nogle ting ud, og tilføj nogle andre, så det ikke bliver overvældende.”
  3. “Den behandling, som lægen foreslår, er et forslag. Der findes alternativer til almindelig medicin. Dem kender lægen ikke nødvendigvis, og det er dit liv og din krop, det handler om, så derfor er det jo også dit ansvar at se dig for og læse om det.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i august, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide