© Creative Commons

"Jeg er for tør til sex. Hvad skal jeg gøre?"

Få lægens gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du døjer med tørhed

17. januar 2017 af Redaktionen

For tør til sex

Jeg kæmper med tørre slimhinder og kan mærke, at det begynder 
at påvirke min lyst til sex. Det ærgrer både mig og min mand. Jeg oplever også, at mine slimhinder er mere irriterede, ligesom jeg døjer med kløe indimellem. Selv tror jeg, at det kan hænge sammen med min overgangsalder, som jeg ellers ikke er generet af.

Jeg er 53 år, og det er to år siden, at jeg sidst havde min menstruation. Hvad kan jeg gøre? Jeg vil helst undgå hormoner.

Jette

Kære Jette

I forbindelse med overgangsalderen og især efter menopausen, hvor æggestokkene ikke længere producerer østrogen, oplever mange kvinder, at slimhinderne bliver mere tørre. Det kan give kløe, svie, smerter og en fornemmelse af sandpapir ved samleje.

Hvis slimhinden er meget tør og sårbar, kan man også opleve småblødninger. Den manglende produktion af østrogen påvirker blodgennemstrømningen og elasticiteten af bindevævet omkring skeden og nedsætter dannelsen af det sekret, der løbende renser slimhinderne og holder dem smidige.

Faktisk er netop regelmæssig sex med til at vedligeholde slimhindernes dannelse af sekret og bindevævets elasticitet efter devisen ‘use it or lose it’. Sex øger nemlig blodgennemstrømningen i skeden og opretholder et sundt væv.

Du kan forsøge dig med glidecreme, som kan lette friktionen i skeden. Vær opmærk- som på, at der er forskel på kvaliteterne. De vandbaserede glidecremer mindsker ofte ikke friktionen nok. De silikonebaserede glidecremer er dyrere, men holder længere. På apoteket kan du i håndkøb også få ikke-hormonelle præparater, som giver fugt og har god virkning på slimhinderne. Et alternativ er lokal behandling med østrogen i form af stikpiller til at sætte op i skeden, som er en ret effektiv og ufarlig behandling af dine gener.


Med venlig hilsen Anette Tønnes Pedersen, gynækolog og overlæge på Rigshospitalet. Ekspert i gynækologisk endokrinologi, hormonforstyrrelser, sygdomme i æggestokkene og hormonbehandling i overgangsalderen. Forfatter til videnskabelige artikler om kvindelige kønshormoner og risiko for blodpropper og brystkræft.

Du vil (garanteret) også kunne lide